fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Rabbijn Jacobs in gesprek met kinderen over antisemitisme

  18 april 2019

  ‘Jullie mogen de meest gekke vragen stellen’, zegt rabbijn Jacobs als hij voor een grote groep kinderen in het Agnietencollege in Zwartsluis staat.

  Het sluimerende antisemitisme in Nederland komt weer meer aan de oppervlakte, aldus Jacobs. Er gaat bijna geen dag voorbij dat hij niet wordt nageroepen, de ruiten van zijn huis werden eens ingegooid en een auto reed doelbewust op hem in.

  Deze ontwikkelingen baren rabbijn Jacobs zorgen en daarom bracht hij maandag een bezoek aan scholen in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden. Hij wil kinderen er bewust van maken dat Jodenhaat zomaar de kop op kan steken.

  De dag begint in Zwartsluis, waar rabbijn Jacobs is op uitnodiging van Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Deze stichting zorgde al voor struikelstenen bij huizen waar vermoorde Joden hebben gewoond en een monument bij de joodse begraafplaats.

  Gekke vragen

  De leerlingen mogen de rabbijn alles vragen. In zijn antwoord op de eerste vraag (‘Hoe is het om opperrabbijn te zijn?’) legt rabbijn Jacobs een link met de Tweede Wereldoorlog, Jodenvervolging en antisemitisme in deze tijd. ‘Er zijn nog maar weinig Joodse mensen over in Nederland. Dus kijk maar goed naar me, ik ben heel zeldzaam’, zegt hij half grappend.

  Waarom heeft u geen keppeltje op?

  De kinderen stellen allemaal verschillende vragen:

  Heeft antisemitisme u wel eens aan het twijfelen gebracht of u de juiste godsdienst aanhangt?’ – ‘Absoluut niet, integendeel.’

  Mogen Joden sporten?’ – ‘Heel gezond, doen.’

  Wat vindt u ervan als mensen de Hitlergroet brengen?’ – ‘Onacceptabel.’

  Waarom heeft u geen keppeltje op?’ Rabbijn Jacobs neemt de grote zwarte hoed van zijn hoofd, waaronder een keppeltje blijkt te liggen, waarna hij uitlegt dat mannen volgens de joodse wet hun hoofd horen te bedekken.

  Dichterbij dan je denkt

  Jacobs benut de tijd om de kinderen te vertellen dat je een andere mening mag hebben, maar dat het nooit als resultaat discriminatie of erger mag hebben en dat Jodenhaat dichterbij is dan je denkt.

  Op de vraag wat hij van Hitler vindt, waarschuwt rabbijn Jacobs dat slechte leiders alleen hun slechte daden kunnen uitvoeren als er mensen zijn die naar hen luisteren.

  ‘We moeten ontzettend oppassen dat het niet zo weer gebeurt. Denken jullie dat het weer kan gebeuren? Ik denk van wel.’