fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Sporten voor iedereen

  Julia - 11 april 2019
  Ik sta op een groot voetbalveld in centraal Jeruzalem, schuin tegenover een van de grootste ziekenhuizen van Jeruzalem: het Shaare Zedek ziekenhuis. Ik luister naar het gesprek tussen de oprichter van organisatie Ilay en de manager van het sportcomplex waartoe het voetbalveld behoort. Het gesprek wordt gevoerd in een rap tempo Hebreeuws waardoor ik het niet helemaal kan volgen. Gelukkig is de manager van het sportcomplex een Israëliër van Nederlandse komaf en geeft hij mij tussendoor een korte toelichting in het Nederlands. Binnenkort zal ook in Jeruzalem een voetbalteam voor kinderen met speciale behoeftes worden geformeerd.

  Ilay is een organisatie die zich richt op het geven van voetbaltrainingen aan kinderen met speciale behoeftes die extra begeleiding nodig hebben. Denk hierbij aan kinderen met lichte lichamelijke beperkingen, ADHD, autisme, concentratiestoornissen, gedragsproblemen, etc.

  Organisatie Ilay werd opgericht door een man die het op zijn hart had om juist deze kinderen een plek te bieden waar zij door middel van sporten en plezier maken met andere gelijkgestemde kinderen een sociale kring kunnen opbouwen. Hij hoopt daarmee zowel de ouders als de kinderen te ondersteunen in het omgaan met de situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. De organisatie is laagdrempelig en daardoor toegankelijk voor alle kinderen uit de doelgroep. Het begon in een stad in Israël met een klein groepje voetballertjes, maar algauw was het animo zo groot dat er moest worden uitgebreid. Momenteel worden er in zeven steden in Israël voetbaltrainingen gegeven.

  Deze kinderen zijn zo puur in hun emoties en het enthousiasme spat er vanaf.

  Ik raak in gesprek met de oprichter van de organisatie Ilay die mij enthousiast vertelt dat hij geniet van elke voetbaltraining die hij geeft. ‘In overleg met het vrijwilligersteam worden de trainingen afgestemd op de individuele capaciteiten van elk kind. We bouwen een persoonlijke en stimulerende relatie met de kinderen op. Ik had het echt op mijn hart om deze organisatie op te richten en ik zie een hele bijzondere uitwerking. Wat als een klein projectje begon, is ondertussen uitgegroeid tot een bloeiende organisatie. Daar ben ik enorm trots op. Door het sporten leren de kinderen hun eigen capaciteiten kennen en dat geeft ze dat stukje zelfvertrouwen dat ze zo nodig hebben om goed te kunnen functioneren. We leren de kinderen waarden als leiderschap, verantwoordelijkheid, eerlijkheid en wederzijds respect. Het is bijzonder om de kinderen te zien groeien en te zien ontplooien tijdens de trainingen’.

  De voetbaltrainingen worden gegeven door vrijwilligers die onder leiding staan van de oprichter van de organisatie. Iedere dag in een andere stad. De organisatie Ilay is volledig afhankelijk van sponsorbijdragen en van de inzet van vrijwilligers.

  Ik vroeg een van deze vrijwilligers naar zijn motivatie om onderdeel te zijn van deze organisatie: ‘Ik vind de doelstelling van deze organisatie heel bijzonder, een mooi initiatief. Het is zeer waardevol voor zowel de kinderen als hun familie. Een keer per week geef ik een avondje voetbaltraining aan de kinderen en daar geniet ik iedere keer weer van. Deze kinderen zijn zo puur in hun emoties en het enthousiasme spat er vanaf. Ik word iedere keer enthousiast begroet en het is leuk om te zien hoe de kinderen van de trainingen genieten.’

  Thema

  Over de auteur