fbpx
 • Premier Netanyahu spreekt op een partijbijeenkomst, 4 maart 2019. - Foto: Aharon Krohn/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Verkiezingskoorts

  Yochanan Visser - 8 april 2019

  Israёl maakt zich op voor de parlementsverkiezingen, morgen op 9 april. Voor het eerst in jaren is er sprake van een nek-aan-nek-race tussen een rechtse partij (Likoed) en een linkse partij (Blauw Wit).

  In de laatste peilingen staat de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu op tussen de 28 en 30 zetels terwijl Blauw Wit van de voormalige stafchef van de IDF, het Israёlische leger, Benny Ganz en voormalig tv-presentator Yair Lapid op ongeveer het zelfde aantal zetels staat. Men dient daarbij in rekening te nemen dat verkiezingsonderzoeken in Israёl in het verleden vaak onnauwkeurig waren en dat er in de laatste dagen nog van alles kan gebeuren waardoor het beeld kan kantelen.

  “Meer en meer Israёlis gaan terug naar hun Joodse wortels en kiezen een partij die of religieus is of trots is op de Joodse traditie en historie in het land van Israёl.”

  Premier Netanyahu is er in geslaagd om het originele gat van ongeveer vier zetels met Blauw Wit te dichten door een reeks politieke successen die bijna niemand voor mogelijk hield. Zo was er de Amerikaanse erkenning van de Israёlische soevereiniteit over de Golanhoogvlakte, een doorbraak die volgde op de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israёl door de regering van Donald J. Trump.

  Golan en Syrië

  Netanyahu vroeg Trump al bijna twee jaar geleden om deze erkenning en de situatie in Syriё, maar ook de verkiezingen in Israёl deden de President besluiten om de Golan nu te erkennen als Israёlisch grondgebied. Trump steekt niet onder stoelen of banken dat Netanyahu zijn ideale kandidaat is voor het premierschap in Israёl, iets dat Likoed handig gebruikt in zijn campagne.

  Daarna slaagde Netanyahu erin om de crisis met Rusland over Syriё op te lossen die vorig jaar onstond na het neerschieten van een Russisch IL-20 verkenningsviegtuig door het Syrische leger. De premier reisde vorige week naar Moskou waar hij tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin de situatie in Syriё besprak en naar verluidt weer op één lijn kwam met Putin over de dreiging van Iran voor Israёl.

  Kort na de ontmoeting met Putin, voerde de Israёlische luchtmacht (IAF) nieuwe aanvallen uit op aan Iran gerelateerde doelen in de buurt van de stad Aleppo (of Chalab in het Arabisch) zonder dat het Syrische leger het Russische S-300 anti-raketsysteem gebruikte om de Israёlische vliegtuigen te hinderen bij de aanvallen. De IAF richtte, volgens satellietbeelden die deze week werden gepubliceerd, grote schade aan op de Iraanse bases in Syriё en de Russen zwegen in alle toonaarden over de Israёlische actie.

  Gaza

  Dan is er de situatie in Gaza waar Israёl op de rand kwam van een nieuwe oorlog met Hamas na een toename in het Palestijnse geweld langs de grens met Israёl en nieuwe raketbeschietingen.Nadat Egyptische onderhandelaars intensieve bemiddelingspogingen ondernamen bleek deze week dat Hamas besloten had om de situatie te de-escaleren en om de bijna dagelijkse gewelddadige betogingen langs de Israёlische grens te beperken.

  Ondanks sporadische pogingen om Israёl te infiltreren is er nu sprake van een bewuste poging om de ‘betogers’ (het gaat meestal om terroristen die met molotovcocktails IDF posities bestoken of met messen proberen IDF soldaten neer te steken) weg te houden van het grenshek. Hamas spreekt nu over een naderend staakt-het-vuren, iets dat Israёl ontkent, maar het is duidelijk dat de Israёlische politiek van conflictbeheersing in plaats van een nieuwe oorlog met Hamas en Islamitische Jihad haar vruchten begint af te werpen.

  Netanyahu legde in een interview met KAN nieuwsradio uit dat een nieuwe grondoperatie in Gaza de allerlaatste optie was die hij zou gebruiken, maar dat die optie wel degelijk bestaat. De premier zei dat de IDF Gaza met “geconcentreerde militaire macht” had omcirkeld en dat het leger de noodzakelijke militaire macht had om Hamas een vernietigende klap toe te brengen maar dat hij de voorkeur gaf aan diplomatie op dit moment.

  “Ik wil iedere (Israёlische) moeder en vader laten weten dat ik hun kinderen niet een oorlog instuur zonder alle andere opties te uit te proberen,” zei Netanyahu tijdens het KAN interview. “Het zou echter kunnen dat we gedwongen zullen worden om een uitgebreide militaire campagne uit te voeren in Gaza. De IDF is er klaar voor, maar het is niet de eerste optie,” volgens Netanyahu.

  Zacharia Baumel

  Op woensdag kon de premier een nieuw succes bekend maken.Zevenendertig jaar na zijn verdwijning werd bekend dat het lichaam van de Israёlische soldaat Zacharia Baumel was opgegraven op een begraafplaats nabij het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek in Syriё en was overgebracht naar Israёl.
  Baumel sneuvelde tijdens de slag om Sultan Yacoub in Libanon tijdens de oorlog tussen Israёl en Palestijnse terreurbewegingen in het land van de ceders, die plaats vond in 1982.

  IDF woordvoerder Ronen Manelis zei dat er een derde land betrokken was bij het vinden van Baumel’s lichaam en dat land bleek Rusland te zijn. President Putin maakte op donderdag bekend dat Russische militairen in Syriё betrokken waren bij de zoektocht naar de overblijfselen van Baumel en dat hij blij was dat de IDF-soldaat “de juiste militaire eer zou worden bewezen in zijn vaderland”. Het was een nieuw teken dat Putin een speciale, zij het ietwat gecompliceerde, relatie onderhoudt met de Joodse staat.

  Joodse staat

  Netanyahu’s grootste prestatie over het laatste jaar is dat hij een formidabele relatie heeft ontwikkeld met zowel Trump als Putin, twee omstreden wereldleiders met een groot ego die tegenovergestelde belangen nastreven in het Midden-Oosten. Ganz en Lapid kunnen niet bogen op dergelijke politieke prestaties omdat zij niet- of nauwelijks regeringservaring hebben. Dit is een gegeven dat er toe leidde dat beiden een op de persoon gerichte campagne tegen Netanyahu begonnen die echter totaal dreigt te mislukken.

  De nek aan nek race tussen Likoed en Blauw Wit zou wel eens kunnen veranderen in een nieuwe grote overwinning voor Netanyahu. Hetzelfde gebeurde in 2015 toen Likoed ook in de peilingen op verlies stond maar uiteindelijk met gemak de verkiezingen won. Wat vrijwel zeker is, is dat het rechtse blok links met gemak zal verslaan. Dat blok wordt nu geprojecteerd op rond de 65 van de 120 zetels en dat heeft alles te maken met een veranderende ‘zeitgeist’ in Israёl.

  Na de totale mislukking van het Oslo vredesproces is het Israёlische publiek huiverig voor nieuwe linkse avonturen ten aanzien van Israёls vijanden. Een andere oorzaak voor het veranderende politieke klimaat in de Joodse staat is het langzame ‘back to the roots’ proces dat in Israёl plaatsvind. Meer en meer Israёlis gaan terug naar hun Joodse wortels en kiezen een partij die of religieus is of trots is op de Joodse traditie en historie in het land van Israёl.

  Thema

  verkiezingen

  Over de auteur