fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een hoopvol Palestijns geluid

  Yochanan Visser - 8 mei 2019

  Israël herdenkt vandaag, woensdag 8 mei, de bijna 24,000 soldaten die sneuvelden bij de verdediging sinds de oprichting van de Joodse staat. De herdenking vindt plaats nadat vier Israëlis werden gedood tijdens de jongste gewelddadige confrontatie met Palestijnse terreurbewegingen in Gaza het afgelopen weekend.

  Deze confrontaties vormen een doorlopend juk voor de burgers in Israël en geven een gevoel van uitzichtloosheid, omdat er geen oplossing voor het conflict met de Palestijnse Arabieren lijkt te zijn. De blinde haat die bewegingen zoals Hamas en Islamitische Jihad drijft, lijkt alleen maar toe te nemen terwijl ook de Palestijnse Autoriteit (PA) al jaren weigert te praten over een vreedzame oplossing van het conflict en nu dreigt de samenwerking met de Israëlische regering te staken.

  “De meeste Palestijnen realiseren zich dat de economische omstandigheden veel beter waren voor de Oslo-akkoorden.”

  Vorige week werd bekend dat de PA opnieuw de belastinggelden die Israël voor de Palestijnse Arabieren int, terugstuurde omdat de regering in Jeruzalem 138 miljoen dollar inhoudt per maand vanwege de zogenaamde ‘betaling voor moord’-politiek van de Palestijnse Autoriteit. Deze politiek omvat betalingen aan Palestijnse terroristen en hun families die gevangen worden gehouden in Israëlische gevangenissen vanwege terreuractiviteiten. De PA weigert pertinent om deze betalingen te stoppen omdat men het als verraad ziet ten opzichte van de ‘martelaren’ en ‘verzetstrijders’.

  Zelfs de Europese Unie slaagde er niet in om een compromis te vinden voor de impasse die de PA zelf creëerde en de regering in Ramallah probeert nu de Russen over te halen om Israël onder druk te zetten om volledige betaling te krijgen van de belastinggelden, zonder verdere concessies.
  Qatar heeft nu besloten om de Palestijnse Arabieren te steunen met 480 miljoen dollar maar het lijkt er sterk op dat ook dit geld niet zal worden besteed aan het verbeteren van de economische omstandigheden in de gebieden onder Hamas en PA-bestuur.

  Sprankje hoop

  Is er geen enkel sprankje hoop op een andere, betere toekomst voor de Palestijnse bevolking in zowel Gaza als Judea en Samaria? Als we Ashraf Jabari, een 45-jarige zakenman uit de buurt van Hebron mogen geloven dan is er wel degelijk hoop op een andere toekomst voor zowel Palestijnse en Israëlische burgers. Jabari richtte vorige week de Hervorming- en Ontwikkelingspartij op die een alternatief moet bieden voor Fatah, Hamas en Islamitische Jihad.

  De Palestijnse zakenman behoort tot een belangrijke clan in Hebron en heeft besloten om samen te werken met de Amerikaanse regering van President Donald J. Trump die van plan is om het langverwachte nieuwe vredesinitiatief na de moslimvastenmaand Ramadan te publiceren. Dit initiatief zal zich naar verluidt richten op verbetering van de economische omstandigheden voor de Palestijnse burgers iets dat volgens Jabari een groot deel van de Palestijnse samenleving meer interesseert dan voortzetting van het conflict met Israël.

  “De Oslo akkoorden hebben gefaald” vertelde Jabari Jerusalem Post-verslaggever Khaled Abu Toameh. “De meeste mensen realiseren zich dat de economische omstandigheden veel beter waren voor de Oslo-akkoorden (toen Israël de PA-gebieden bestuurde – YV ). Laten we ons richten op het economische spoor. We kunnen ons later bezig houden met het politieke spoor,” vertelde Jabari aan Toameh.

  De leider van de nieuwe partij beweert dat de Palestijnse burgers gegijzeld worden door Hamas, de PA en Israël vanwege de status quo in het conflict. Bijna honderd procent van de Palestijnse Arabieren doet al zaken met Israël. Ruim 200,000 van hen werken in Israël, volgens Jabari die al bedreigd is door leden van Fatah die hem beschuldigen van collaboratie met de regering van Trump en met Israël.

  Moedig

  Fatah bedreigt Jabari en zijn nieuwe partij zonder het programma te hebben gelezen, zegt de zakenman die beweert op te komen voor de zwijgende meerderheid in de Palestijnse maatschappij. “We zeggen slechts dat de economie onze nummer één prioriteit is,” aldus Jabari, die zei dat zijn partij de PLO blijft zien als de enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk.

  De Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, heeft Jabari geprezen voor zijn moed, visie en zijn toewijding aan co-existentie met Israëlis. Jabari is niet alleen. In de omgeving van Gush Etzion, het grootste ‘nederzettingen’blok ten zuiden van Jeruzalem, zijn verschillende Joodse en Arabische ondernemers die al jaren zeggen dat vrede begint op de werkvloer.

  Eén van hen is Ashraf (achternaam om veiligheidsredenen niet vermeld) die in 2005 na de Tweede Intifada een handel in bouwmaterialen begon in de buurt van Efrat. De cliënten van deze handel zijn voor 90 procent Israëlis en na 14 jaar is de zaak uitgegroeid tot een gezond bedrijf dat werk biedt aan ongeveer 10 Palestijnse Arabieren. Ashraf onderhoudt goede betrekkingen met zijn Israëlische buren en stuurt hen zelfs zegeningen voor de Joodse feesten via Whatsapp.

  Over de auteur