fbpx
 • Foto: Ministerie van Toerisme Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een week lang feest

  Joanne Nihom - 17 mei 2019

  Ook al vindt pas morgenavond de finale van het Eurovisiesongfestival 2019 plaats in Tel Aviv, al een week lang is het hier feest.

  Het festival trekt duizenden en duizenden fans, toeristen en media vanuit de hele wereld. Een betere promotie is niet te bedenken.

  Afgelopen dinsdag en donderdag vonden de halve finales plaats. ‘Onze’ Duncan behaalde een finaleplaats. Grote kanshebber voor zaterdagavond: Nederland met jawel, onze eigen Duncan.

  Een groot aantal fans uit Nederland is overgevlogen om het feest van dichtbij mee te maken. Zo ook Judith de Jonge: “Vorig jaar won Israël, wat betekende dat het festival daar dit jaar plaats zou vinden. Ik wist niet hoe snel ik een ticket moest boeken.” Ze arriveerde zondagmiddag, net op tijd voor de officiële opening. Onder strenge veiligheidsmaatregelen werden de deelnemers van de verschillende landen op de Oranje Loper toegejuicht door hun fans en de pers.

  Een betere promotie is niet te bedenken.

  Judith: “Wat was dat een feest, de sfeer zat er gelijk goed in. Dinsdag en donderdag heb ik in het ‘Eurovisie’-dorp gekeken naar de halve finales. Israël op zijn best. Gezellige mensen, standjes met prullaria, heerlijk weer, goede muziek en lekker eten. Morgenavond ben ik bij de finale en zit ik in de zaal. Fantastisch dat het me gelukt is om daar een kaartje voor te bemachtigen. Het was niet goedkoop, maar dit is zo’n unieke gebeurtenis en in Israël, wat wil ik nog meer.”

  Bert Tuk is ook een Songfestival-fan. Hij houdt zelfs, samen met een vriend van hem, een Facebookpagina bij van alle gebeurtenissen: Ding a Dong, Tim en Bert actief in Tel Aviv, waarin ze vloggen over het festival vroeger en nu. Hij vindt dat de organisatie tot nu toe wat chaotisch is, maar leuk om erbij te  zijn.

  Voor de internationale pers organiseert het ministerie van Toerisme tours door het land en iedere avond is er wel iets te doen. Wel of geen fan van het songfestival, één ding is zeker: het is goed voor het imago en de inkomsten van het land.

  Thema

  Over de auteur