fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Europese verkiezingen en zelfreflectie

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 20 mei 2019

  Een saai verhaal over de EU-verkiezing … maar toch even doorlezen! De dag van de Europese verkiezing valt dit jaar samen met de 33ste dag van de Omertijd. Nou en? Waarover heeft hij het?, hoor ik u denken.

  Na de Uittocht uit Egypte trokken de Joden op naar de berg Sinaï, waar ze zeven weken later de Tien Geboden zouden ontvangen. Geweldig! Maar waarom pas na zeven weken en niet meteen?
  Een mens wordt beïnvloed door zijn leefomgeving. En dus hadden de Joden een geestelijke reiniging nodig, na de eeuwenlange onderdompeling in de verderfelijke Egyptische cultuur.

  Negenenveertig dagen zelfonderzoek en waar nodig: correctie! Om daarna pas ontvankelijk te zijn voor de historische ontmoeting met G’d op de berg Sinaï. Ieder jaar weer tellen de Joden die dagen tussen Pesach, de Uittocht uit Egypte, en het Wekenfeest. Jezelf eerlijk in de ogen durven kijken en jezelf verbeteren: dat is de Omertijd.

  “Ik vermoed dat u, beste lezer, dit slot al niet meer ziet.”

  Als wij kijken naar de Nederlandse scholen, naar de inburgeringcursussen, naar de AZC’s en naar de opvoeding die we thuis aan onze kinderen geven, dan zien wij dat kennisoverdracht centraal staat. Maar wat doen we met zelfreflectie? Het verbeteren van onze gevoelens en zelfs van ons denken? Educatie is absoluut meer dan alleen kennisoverdracht!

  De eerste vraag die G’d stelde aan Adam was: “Waar ben je?” Beseffen wij dat die vraag voortdurend ook aan ons, aan ieder mens, wordt gesteld? Waar ben ik? Waar sta ik in het leven?

  Onder de leerlingen van de beroemde Rabbi Akiva was een sterfte uitgebroken. Op de 33ste dag van de Omertijd hield de sterfte op. Maar was er voor die sterfte een verklaring te vinden? Allen, zonder uitzondering, van deze leerlingen waren grote geleerden en goede mensen. Waarom dan toch deze plaag? Is er op die vraag een aannemelijk antwoord denkbaar?

  Ja! Er was namelijk een chronisch gebrek aan wederzijds respect. Ieder dacht gelijk te hebben, zat vast in zijn eigen visie en had geen oog voor het denken van de ander. En juist van grote geleerden wordt verwacht om zich ook te verplaatsen in de gedachtewereld van de ander.

  Voor we gaan stemmen voor de EU, onderzoeken we welke partij waarvoor staat. Na wikken en wegen komen we tot een conclusie. We kiezen een richting voor de toekomst van Europa!
  Ik vermoed dat u, beste lezer, dit slot al niet meer ziet. Ik begrijp dat, want in dit artikel staat geen woord over moord, verkrachting, Trump, China, Iran, een aanslag of iets anders dat prikkelt, zelfs Israël en BDS worden niet genoemd!. Het is dus een nogal saai artikeltje geworden.

  Maar het roept wel duidelijk op om te gaan stemmen, na grondig onderzoek, op de partij die de juiste richting aangeeft. Absoluut doen! Maar vergeet vooral niet ook aandacht te besteden aan de interne verkiezing met de voorafgaande zelfreflectie. Denk aan “Adam, waar ben je?”

  Over de auteur