fbpx
 • Foto: Joods Nationaal Fonds (JNF)
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iedere druppel water telt in de Arava

  Joanne Nihom - 23 mei 2019

  Water is de grootste uitdaging in Israël. Al jaren lees en schrijf ik erover. Maar een paar weken geleden, tijdens een bezoek aan de Aravawoestijn, viel bij mij ineens ‘het waterkwartje of eurootje’.

  De Aravawoestijn. Ieder bezoek raakt me. De zeven dorpen: wonderen in de woestijn. Waar oude en jonge pioniers de woestijn omtoveren in bewoonbaar gebied. Waar landbouw succesvol is en zelfs druiven groeien.

  En dat onder extreme omstandigheden, met overdag meer dan veertig graden, een enorme droogte, er valt jaarlijks nauwelijks regen en een rotsachtige grond. De wilskracht van de pioniers is sterk. Het woord ‘opgeven’ is hen onbekend. Maar het is hard werken, dag en nacht en steeds weer innovatief zijn.

  Waterverspilling

  Het begon ‘s morgens bij het douchen. Ik ril van koud water en laat de douche altijd lopen tot het water warm wordt. Vervolgens tijdens het poetsen van mijn tanden, deed ik automatisch de kraan aan. Terwijl ik nog niet aan spoelen toe was. En tenslotte de afwas. Ik logeerde in een B&B en er stond nog wat afwas van de vorige avond in de gootsteen. Ik deed wat afwasmiddel op een sponsje en waste de borden, bestek en koppen, één voor één.

  De kleinste kinderen groeien hier al mee op.

  Wat een verspilling allemaal van water. Veel beter, een must in de woestijn: een koude douche, geen water tijdens het tandenpoetsen tot bij het spoelen en wat de afwas betreft eerst alles inzepen en vervolgens snel afwassen.

  In de Aravawoestijn telt iedere druppel. De kleinste kinderen groeien hier al mee op. Want minder water = minder landbouw = minder banen = minder inkomsten = uiteindelijk minder mensen in de Negev.

  JNF Experience

  Wilt u horen en zien hoe pioniers in de Aravawoestijn omgaan met water? Op 4 juni aanstaande organiseert het Joods Nationaal Fonds (JNF) weer zo’n fantastische JNF Experience avond, dit keer in Middelburg: Het wonder van de Israëlische landbouw zonder water. Zorg dat u er bij bent! Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

  Thema

  Over de auteur