fbpx
 • Israëlische vrijwilligers, beschikbaar voor de bezoekende toeristen tijdens het Eurovisie Songfestival, mei 2019. - Foto: Hadas Parush/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël maakt zich op voor de finale

  Yochanan Visser - 17 mei 2019

  Israël maakt zich op voor de finale van het Eurovisie Song Festival in Tel Aviv aanstaande zaterdagavond.

  De Joodse staat won het festival vier keer sinds zij voor het eerst deelnam aan de competitie in 1973. Volgens waarnemers die actief zijn op sociale media maakt Israël ook dit jaar een kans om het festival opnieuw te winnen nadat vorig jaar de zangeres Netta de overwinning in de wacht sleepte voor de Joodse staat met het lied ‘Toy’.

  Populair

  De zanger Kobi Marimi is met zijn lied ‘Home’ populair op YouTube, Facebook en andere sociale media. Het lied maakte veel emotie los volgens de waarnemers die verwezen naar de vele internationale reacties op de sociale media. Bekijk hier zijn optreden tijdens de halve finale dinsdagavond.

  Dogan Gunes uit Turkije, bijvoorbeeld, schreef dat ‘Home’ één van de meest “betekenisvolle liedjes” is die hij ooit op het Eurovisie Song Festival had gehoord. “Twaalf punten van de Tsjechische Republiek” schreef Dana uit Tsjechië terwijl Christos uit Cyprus het zelfde schreef.

  Kobi zal echter moeten opboksen tegen de Nederlandse inzending die volgens Israëlische en internationale waarnemers en bookmakers een zeer goede kans maakt om het festival te winnen dit jaar. Duncan Laurence en zijn lied ‘Arcade’ “verdienen 12 punten” schreef Gialamoides Nasos uit Griekenland, een mening die door velen in en buiten Israël werd gedeeld.

  Madonna liet zich echter niet van de wijs brengen.

  Protesten

  Israël besloot het songfestival niet in Jeruzalem te houden vanwege protesten van ultraorthodoxe Joden, en internationale protesten na de verplaatsing van de ambassade van de Verenigde Staten naar de stad. De ultraorthodoxen waren bang dat de planning van het festival op zaterdagavond kort na het einde van de Sjabbat tot ontheiliging van de Joodse rustdag zou leiden.

  De zogenaamde BDS-beweging, die al lange tijd aanstuurt op een boycot van Israël en het festival, uitte hevige kritiek op de beroemde zangeres Madonna die een gastoptreden verzorgt tijdens de pauze, voordat de stemming begint over de winnaar.

  Madonna liet zich echter niet van de wijs brengen en zei in een persverklaring dat zij nooit zou stoppen met muziek maken om iemands politieke agenda te volgen. De Amerikaanse zangeres schreef ook dat zij hoopte en bad dat er gauw een einde zou komen aan de “vreselijke rondes van verwoesting” (in Israël) en dat zij hetzelfde deed voor “het creëren van een nieuw pad naar vrede.” Madonna is al in Israël aangekomen en is begonnen met het houden van repetities voor haar optreden dat zal bestaan uit het zingen van twee liedjes.

  Dreigementen

  Madonna’s wens voor een “pad naar vrede” wordt echter niet gedeeld door de Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Islamitische Jihad. Hamas ondernam al een poging om de uitzending van de eerste halve finale te saboteren door de ‘webcast’ van de Israëlische staatsomroep KAN te hacken. De tv-uitzending ging echter onverstoord door.

  Islamitische Jihad ging nog een stap verder en kondigde aan dat er goede kans bestaat dat men een nieuwe regen van raketten zal doen neerdalen op het zuiden van Israël en Tel Aviv tijdens de uitzending van de finale a.s. zaterdagavond.

  Nakba

  De spanningen met de twee vijandige Palestijnse groepen liepen de laatste dagen weer op toen de Palestijnse Arabieren zich opmaakten voor de zogenaamde jaarlijkse ‘Nakba’-herdenking.

  De ‘Nakba’ (ramp in het Nederlands), de term werd door de Palestijnse Arabieren overgenomen van het Joodse volk dat het Hebreeuwse woord ‘Shoah’ gebruikt voor de massamoord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd op woensdag jl. herdacht met een nieuwe ronde van geweld.

  De aanwezigheid van festivaltoeristen is “voelbaar” in de hele stad.

  In Gaza, bijvoorbeeld, betoogden meer dan tienduizend Palestijnse Arabieren gewelddadig langs het grenshek met Israël terwijl Hamas en Islamitische Jihad opnieuw met explosieve en brandbare materialen geladen ballonnen op Zuid-Israël losliet.

  Deze ballonnen leidden opnieuw tot branden in de Gaza-gordel na een lange stop vanwege het natte winterweer.

  Toeristen

  In Tel Aviv gaan ondertussen de voorbereidingen op de finale van het festival, die al negen maanden aan de gang zijn, op volle toeren door. Honderden mensen zijn betrokken geweest bij deze voorbereidingen en de laatste weken kregen zij versterking van honderden anderen die in het centrum van de ‘Witte Stad’ festivaltoeristen vrijwillig begeleiden en van advies dienen.

  Tot nu toe is echter de verwachte grote golf van buitenlandse toeristen uitgebleven, zo meldden plaatselijke taxichauffeurs deze verslaggever. De chauffeurs vertelden dat de meeste bezoekers Israëli’s waren, onder hen inwoners van de dorpen en steden in Zuid-Israël die gratis kaartjes kregen voor de finale vanwege hun voortdurende lijdensweg ten gevolge van de Palestijnse terreur.

  Eytan Schwartz, de directeur van Tel Aviv Global, de firma die belast is met de organisatie van het Eurovisie Song Festival, zegt echter dat de aanwezigheid van festivaltoeristen “voelbaar” is in de hele stad.

  Op de beroemde Rothschild Boulevard in de ‘stad zonder pauze’ is het echter ‘business as usual’ met de normale hoeveelheid overwegend Israëlische bezoekers. De enige verandering is de aanwezigheid van de vele vrijwilligers die door de gemeente Tel Aviv werden geronseld en Israëlische politieagenten in hun nieuwe donkerblauwe outfit die verveeld het verkeer gade sloegen.

  Thema

  Over de auteur