fbpx
 • Een kapot gebouw in Lisichansk, Oekraïne.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Op bezoek in vernield Oost-Oekraïne

  31 mei 2019

  Tel Aviv – Charkov. Normaal gesproken hebben we het over deze vlucht in de tegengestelde richting, wanneer we nieuwe olim (immigranten) vanuit Oost-Oekraïne verwelkomen.

  Zij komen via het programma First Home in the Homeland aan in Israëlische kibboetsen. Maar deze keer nam ik de vlucht naar Oekraïne.

  Bridges of Israel is een project van het Joods Agentschap samen met Ofek Israeli, dat Israëlische experts brengt naar zelfs de kleinste Joodse gemeenschappen in de diaspora. Deze maand was ik betrokken bij de activiteiten van Bridges in de Joodse gemeenschappen in Severodonetsk, Kremenchug en Mirgorod.

  ”Wat ik heb geleerd van deze oorlog is dat, totdat iets met je persoonlijk gebeurt, je het nooit kunt begrijpen,” zei Irina uit Severedonetsk, een stad in Oost-Oekraïne.

  Ik kan me deze stad herinneren als een ver ontwikkeld industriegebied in mijn jeugd. We kwamen langs deze stad onderweg naar mijn grootouders. Een grote fabriek die bijna 60% van de inwoners werk verschafte, is nu gesloten en verroest. De wegen zijn in een chaos veranderd, verlaten dorpjes om de stad, en alleen honden rennen rond voor voedsel.

  Lisichansk – een andere belangrijke industriestad – wat is er gebeurd met dit gebouw in het centrum? ”Verwoest tijdens de oorlog,” verzucht onze chauffeur Andrei, ”en nu zoeken mensen tussen de puinhopen naar iets waardevols.”

  Onze reis van Charkov naar de Joodse gemeenschap in Severodonetsk duurde ongeveer zeven uur, terwijl het normaal gesproken vier uur duurt. Verschillende checkpoints met militairen blijken nieuw op deze weg te zijn.

  Een soldaat opent mijn Israëlische paspoort en kijkt me verbaasd aan. Wat is het doel van mijn bezoek? Zal ik hem vertellen over de ontmoeting met de Joodse gemeenschap die al op ons wacht in een kleine ruimte in Severodonetsk?

  ”Onze kinderen zijn in Israël, onze kleinkinderen zijn in Israël,” vertelt Semion, 73 jaar oud. ”Maar wij dachten nooit aan alija. Totdat de oorlog uitbrak.”

  Tania, een negenjarige dochter van één van de gemeenschapsleden, luisterde aandachtig naar ons gesprek en maakte een tekening voor ons. Lang leve Israël!

  Hopelijk ontmoeten we Semion, Tania en veel andere olim de volgende keer na hun alija en hebben we de eer om ze te verwelkomen in Israël!

  Orly Wolstein
  First Home in the Homeland

  Dit jonge gezin werd geholpen door de medewerkers van Christenen voor Israël in Oekraïne en vertrok eind mei naar Israël.

  Elk jaar integreren zo’n 1.000 olim (immigranten) in Israël via het programma van First Home in the Homeland.
  Wilt u ook meehelpen? Voor €135,- helpt u een Jood uit Oekraïne om te emigreren naar Israël.

  Foto’s: Joods Agentschap en Natalya Krizhanovski.

  Thema