fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Sneller dan het nieuws

  Joanne Nihom - 29 mei 2019

  Het nieuws gaat sneller dan het nieuws. Door internet verspreidt het zich rap, maar het verdwijnt ook zo weer als sneeuw voor de zon.

  De afgelopen weken in vogelvlucht: Gaza en de enorme regen van raketten, de Israëlische verkiezingen, het Eurovisie Songfestival en de enorme branden, slechts een paar dagen terug.

  De ellende bij Gaza, hevige dagen. Met het staakt-het-vuren was het van het ene op het andere moment ‘geen nieuws meer’.
  De enorme branden. Zo veel schade, zo veel verdriet. Voor de mensen die alles hebben verloren begint nu de ellende. Maar dat is niet echt nieuws.

  Ze hadden het toen al door, zelfs zonder internet.

  De vergelijking is misschien wat raar, maar het doet me denken aan Sinterklaas vroeger. Ik begreep er nooit iets van. Zijn intocht was één groot feest. De dagen dat hij ‘in het land’ was, was de opwinding overal te voelen. Iedereen was er mee bezig. Maar dan, de dag na ‘zijn verjaardag’ was hij plotseling weg, zonder afscheid. We gingen hem niet uitwuiven, niemand had het er meer over. Ik kan me er nog over verbazen.

  Vroeger werd gezegd: ‘In de krant van gisteren wordt de vis verpakt’. Hiermee bedoelde men: nieuws is al snel geen nieuws meer of zelfs achterhaald.
  Ze hadden het toen al door, zelfs zonder internet.

  Thema

  Over de auteur