fbpx
 • Premier Netanyahu, juni 2019. - Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël bezorgd over escalerend conflict tussen Iran en de VS

  Yochanan Visser - 20 juni 2019

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde op woensdag de vijanden van de Joodse staat om Israël niet “te testen”.

  “Ik hoor onze vijanden in het noorden, zuiden en oosten dreigen met onze vernietiging”, zei Netanyahu in een verklaring. “Ik zeg tegen onze vijanden: het Israëlische leger heeft zeer grote vernietigingskracht. Test ons niet!” voegde de premier toe nadat hij een oefening van het Israëlische leger op de Golan Hoogvlakte had bijgewoond.

  Spoedzitting

  De waarschuwing werd afgegeven nadat de premier voor de tweede keer in één week zijn veiligheidskabinet in een spoedzitting bijeen riep om de situatie in de Perzische Golf te bespreken. Dat was op zich een duidelijk teken dat de Israëlische regering zich bewust is van de ernst van de situatie, omdat Netanyahu slechts spaarzaam vergaderingen houdt met de leden van het veiligheidskabinet.

  “Test ons niet!”

  De tweede zitting duurde vier uur en ging vooraf aan een veiligheidsconferentie die volgende week in Jeruzalem zal worden gehouden. Die ontmoeting zal worden bijgewoond door veiligheidsadviseurs van de Verenigde Staten, Israël en Rusland, en zou oorspronkelijk gaan over de Iraanse dreiging vanuit Syrië.

  Perzische Golf

  De situatie in de Perzische Golf waar Iran via haar bondgenoten – islamistische milities in Irak en Jemen – Amerikaanse doelen en Saoedi Arabië bestookt, dreigt uit de hand te lopen nadat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) een Amerikaans onbemand vliegtuig (UAV) neerschoot. De UAV vloog volgens de Amerikaanse regering over internationale wateren boven de Straat van Hormuz toen de IRG met een luchtdoelraket het toestel neerhaalde. Het was de tweede keer binnen één maand dat een Amerikaanse UAV werd neergeschoten in de omgeving van de Perzische Golf.

  Olietankers

  De huidige escalatie in de Perzische Golf begon vorige week toen de IRG werd betrapt op sabotage van twee olietankers die zwaar werden beschadigd door Iraanse Limpet-mijnen en een torpedo of onderwater UAV.

  Het was de tweede keer binnen één maand.

  De IRG had eenheden in de Golf van Oman toen de schepen werden aangevallen. CENTCOM, het Amerikaanse opperbevel in het Midden-Oosten, publiceerde na de aanslag een video waarop een glasbodem boot vol met leden van de IRG was te zien die een onontplofte Limpet-mijn verwijderden van de romp van de Japanse tanker Kakuka Courageous.

  Sean Kido, de commandant van NAVCENT (de Amerikaanse marine in het Midden-Oosten), vertelde verslaggevers dat de mijnen die werden gebruikt een opmerkelijke overeenkomst vertoonden met mijnen die werden getoond tijdens militaire parades in Iran.

  Op land

  De Iraniërs gebruiken ook de door de IRG opgerichte Hashd al-Shaabi milities in Irak om Amerikaanse doelen in het land aan te vallen. De zogenaamde ‘Groene Zone’ in Baghdad, waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd, werd de afgelopen week al twee keer bestookt met mortiergranaten en een Katusha-raket. Raketten werden ook afgeschoten op Amerikaanse basissen in Irak.

  In Jemen gebruikt Iran de door haar gesteunde Ansar Allah of Houthi militie om Amerikaanse UAV’s aan te vallen en om Saoedi-Arabië voortdurend aan te vallen met raketten en gewapende UAV’s. Ansar Allah was ook verantwoordelijk voor het neerschieten van de eerste Amerikaanse UAV, een MQ-9 drone met een door Iran geleverde SA-6 luchtdoelraket.

  Ontkenning

  De Iraanse regering blijft echter iedere verantwoordelijkheid voor de aanvallen op Amerikaanse doelen en Saoedi-Arabië ontkennen.

  “Beschuldigingen tegen de gewapende strijdkrachten van Iran en de gepubliceerde film met betrekking tot het incident (dat) met de schepen is gebeurd … zijn niet onderbouwd en we verwerpen categorisch deze beschuldigingen,” vertelde de Iraanse minister van defensie Amir Hatami het persbureau IRNA in Iran. Iran oefent nu druk uit op Europese landen om een keuze te maken tussen de VS en Iran in het conflict.

  Europa

  De Europese Unie is tot nu toe tegen de herinvoering van zware sancties op Iran en probeerde via een speciaal voor Iran ontworpen betalingssysteem toch handel te drijven met de islamitische republiek. De Iraanse regering heeft Europa tot 27 juni de tijd gegeven om middelen te vinden die Europese bedrijven in staat zullen stellen om in Iran te investeren en om handel met Iran te blijven drijven. Wanneer dat niet gebeurt zal Iran het nucleaire akkoord met vijf wereldmachten, waaronder drie Europese, schenden en opnieuw op grote schaal uranium gaan verrijken.

  Wanneer dat niet gebeurt zal Iran opnieuw op grote schaal uranium gaan verrijken.

  De EU lijkt echter niet in staat om Iran te helpen, omdat Europese bedrijven zullen worden blootgesteld aan Amerikaanse sancties wanneer zij in Iran blijven opereren.Het ultimatum aan Europa werd afgegeven op een moment dat het Gatestone Institute bekendmaakte dat Iran haar terroristische activiteiten in Europese landen aan het opvoeren is.

  Amerika

  De regering van president Donald Trump heeft nu besloten om 1.000 Amerikaanse soldaten te stationeren in het Midden-Oosten die moeten meehelpen om Amerikaanse interesses te verdedigen tegen de aanvallen van Iran. De Washington Post publiceerde verder een rapport waarin Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dreigde dat de dood van een enkele Amerikaanse militair tot een oorlog met Iran zou leiden. Pompeo is een voorstander van harde maatregelen tegen Iran en sluit militaire actie tegen Iran niet uit.\

  Israël

  Israël houdt nu rekening met de mogelijkheid dat Iran, net zoals Saddam Hoessein deed tijdens de Eerste Golfoorlog, via haar bondgenoten in Gaza, Syrië en Libanon, een aanval op de Joodse staat zal lanceren. Israëlische en westerse inlichtingendiensten hebben voor deze mogelijkheid gewaarschuwd, aldus analist Amos Harel van de Israëlische krant Ha’aretz.

  Thema

  Over de auteur