Sluiten

Zoeken.

Neonazi concert in Kiev

20 juni 2019

Graffiti-e1393978070637

Anti-Joodse graffiti in Oekraine

Komende zaterdag vormt Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, het trieste podium van een groot neonazi concert. Het is niet voor het eerst dat antisemitische muziekgroepen optreden in Oekraine. Wel opmerkelijk is dat het in alle openbaarheid gebeurt.

Joodse gemeenschappen reageren geschokt

Een zestal neonazi-bands van over de hele wereld, met gewelddadige, racistische en openlijk antisemitische muziekteksten zal optreden in een club in Kiev. Er worden tot 2.000 bezoekers (neonazi’s) verwacht. Rabbijnen en Joodse gemeenschappen zijn geschokt dat een dergelijk evenement kan plaatsvinden. Soortgelijke evenementen elders in Europa werden eerder geannuleerd onder druk van politiek en publiek. Zo niet bij dit evenement. In het centrum van Kiev in één van de meest prominente discotheken zullen zij optreden.

Datum niet toevallig

De datum voor het concert is niet toevallig. Zaterdag herdenkt de Joodse gemeenschap dat op 22 juni 1941 de nazi’s Oekraine binnenvielen en begonnen met de gruwelijke moordpartijen op Joodse ouderen, moeders en weerloze kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 1,6 miljoen Joden vermoord in Oekraïne.

Lees hier meer over het concert (Engelstalig artikel). (of als u het artikel niet volledig kunt lezen, google dan op: ‘Haaretz neo nazi Kiev’)

Pogroms

Eind 2018 riep de provincie Lviv in Oekraine 2019 uit tot het ‘Stepan Bandera-jaar’. Bandera was een eeuw geleden een Oekraïens-nationalistische leider die de aanvoerder was van talloze pogroms (Jodenvervolgingen).

Wat doen wij in Oekraïne?

Christenen voor Israël is actief in Oekraïne in het ondersteunen van de Joodse gemeenschap. We helpen de Joodse ouderen met voedselpakketten en maaltijden, helpen mensen die alija willen maken (emigreren naar Israël) en houden de herinnering aan de Holocaust levend door het plaatsen van monumenten bij Joodse massagraven. Van 22 tot 29 juni vindt onze derde bemoedigingsreis plaats met deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland waar we leren over het verleden, heden, toekomst, 2000 voedselpakketten zullen inpakken en in kleine groepjes verdelen aan Joodse ouderen en Holocaust overlevenden en nogmaals zullen herhalen ‘we zijn hier om jullie te troosten en als vrienden van het Joodse Volk’.

Doneren
Abonneren
Agenda