fbpx
 • Israëlische soldaten bij de Kuneitra-grensovergang met Syrië op de Golanhoogvlakte. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Oorlogstaal en concrete dreiging van Iran

  Yochanan Visser - 27 juni 2019

  Vier dagen nadat de Verenigde Staten en Iran dicht bij een oorlog kwamen vond in Jeruzalem een historische ontmoeting plaats tussen de veiligheidsadviseurs van de VS, Rusland en Israël. De ontmoeting stond al op de agenda voordat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) een groot onbemand Amerikaans vliegtuig (UAV) uit de lucht schoot boven de Straat van Hormuz en zou oorspronkelijk gaan over Syrië.

  Uitspraken van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton en de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu maakten echter duidelijk dat de dreiging van Iran ten opzichte van Israël het voornaamste agendapunt was van de miniconferentie. Bolton herhaalde de belofte van de regering Trump dat Iran nooit een nucleair wapen zal bemachtigen terwijl Netanyahu opnieuw de Amerikaanse regering prees voor het herinvoeren van een zwaar sanctieregime tegen Iran.

  “Alarmerend nieuws: Hezbollah beheerst het gebied langs de Israëlische grens met Syrië op de Golanhoogvlakte.”

  De Israëlische leider beschuldigde Iran opnieuw van het financieren van de Palestijnse terreurbewegingen en van het verlenen van steun aan Hezbollah, dat volgens Netanyahu geavanceerde wapens van de Islamitische Republiek kreeg.

  Dreigementen van Iran

  De Iraanse dreiging voor Israël werd vorige week acuut nadat de IRG een Amerikaans onbemand spionagevliegtuig uit de lucht schoot boven de Straat van Hormuz en niet zoals Iran beweerde boven Iraans grondgebied. IRG-leiders dreigden vervolgens met een oorlog die het hele Midden-Oosten in vuur en vlam zou kunnen zetten en bedreigden Israël opnieuw met totale vernietiging.

  Generaal Hossein Dohghan beweerde dat Iran in staat is om Amerikaanse bases in het Midden-Oosten te vernietigen en zei dat Israël weet dat “Iran deze entiteit zou uitwissen en haar bestaan zou vernietigen in het geval van oorlog.”

  Om deze doelen te bereiken heeft Iran vandaag de dag de beschikking over ultramoderne raketten en andere wapensystemen die het zelfstandig fabriceert in diverse landen waaronder Syrië en Libanon.

  Spionage

  Vorige week werd tevens bekend dat Iran probeert om spionagenetwerken op te zetten in Judea en Samaria. De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth maakte bekend dat het een Jordaanse zakenman had gearresteerd die naar Judea en Samaria was gekomen nadat hij training had ondergaan door vertegenwoordigers van de IRG in Libanon.

  De man, Taer Shaafut (32), had ook fondsen gekregen van de IRG waarmee hij Palestijnse Arabieren zou hebben moeten ronselen voor de nieuw op te zetten spionagecel. In ruil voor zijn diensten zegde de IRG Shaafut toe om een fabriek voor sjiitische arbeiders in Jordanië te bouwen.

  De arrestatie volgde op een bewering van Yahya Rahim Safavi, de veiligheidsadviseur van Ayatollah Ali Khamenei, die onthulde dat Iran voornemens is he om wapens en raketten te gaan leveren aan Palestijnse terreurgroepen in Judea en Samaria. Safavi zei dat de wapenleveranties onder supervisie staan van Khamenei, de opperste leider in Iran, en dat Qassem Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade van de IRG een hoop energie steekt in de pogingen om de Palestijnse terreurgroepen te bewapenen.

  Hezbollah op Golan

  Ander alarmerend nieuws over de Iraanse activiteiten ten opzichte van Israël kwam maandag uit Syrië. Times of Israel analist Avi Issacharoff rapporteerde dat Hezbollah het gebied langs de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte beheerst. Het Syrische leger neemt zijn orders voor een groot deel van Hezbollahcommandanten en assisteert de door Iran opgerichte en gesteunde terreurbeweging bij het opzetten van een militaire infrastructuur en spionagenetwerken.

  Hezbollah ronselt voormalige leden van Soennitische milities die zich vorig jaar overgaven aan het leger van dictator Assad en bewapent hen met moderne wapens. De terreurgroep heeft ook twintig uitkijkposten opgericht van waaruit Syrische soldaten en Hezbollahleden de bewegingen volgen van het Israëlische leger. Deze praktijken zijn in strijd met het scheiden van strijdkrachtenakkoord uit 1974 dat vorig jaar werd heringevoerd nadat het Syrische leger de Golanhoogvlakte heroverde. Volgens nieuwe bepalingen die werden toegevoegd na Russische bemiddeling zouden de Qudsbrigade en Hezbollah minstens 80 kilometer van de Israëlische grens verwijderd moeten blijven.

  Het ‘Syrische leger’ in het zuiden van Syrië wordt nu aangevoerd door Munir Ali Naim Shaiti die beter bekend is onder de schuilnaam Hajj Hashem, een Libanese Hezbollahcommandant. Tegelijkertijd is Hezbollahcommandant Ali Musa Daqduq bezig om een speciale eenheid op te richten die Israël in de nabije toekomst moet gaan bestoken met terreuraanslagen. Deze speciale eenheid bestaat uit Syriërs die worden aangevoerd door Libanese Hezbollahcommandanten.

  De Israëlische luchtmacht heeft honderden acties uitgevoerd om deze alarmerende ontwikkeling te voorkomen en bombardeerde begin mei twee van de uitkijkposten die door Iran worden gebruikt voor spionagedoeleinden.

  Amerikaans antwoord

  De Amerikanen willen nu een mondiale coalitie vormen tegen Iran en zijn begonnen met het toepassen van asymmetrische oorlogtactieken die ook door de IRG worden gebruikt. Na het neerhalen van de UAV lanceerde het Amerikaanse een cyberaanval op Iran’s militaire- en inlichtingenstructuur die de luchtafweer en raketlanceerinstallaties in de Islamitische republiek tijdelijk uitschakelde.

  Een andere tactiek tegen Iran is de toenemende samenwerking tussen Amerikaanse, Israëlische en Europese veiligheidsdiensten. De Mossad gaf bijvoorbeeld de Britse geheime dienst MI-5 informatie waarmee een Hezbollahaanval op Londen werd voorkomen. Hetzelfde lijkt te zijn gebeurd in Frankrijk waar een Iraans complot werd ontdekt tegen de hoofdstad Parijs. Iran gebruikte burgervliegtuigen om een halve ton explosieven naar Frankrijk te smokkelen in diplomatieke post.

  Iran blijft echter proberen om zijn terreurnetwerk uit te breiden. De Qudsbrigade is momenteel bezig met het ronselen van Afrikanen die via terreurregimes op het Afrikaanse continent moeten gaan destabiliseren en Amerikaanse doelen moeten bestoken.

  In Venezuela in Zuid-Amerika lijkt hetzelfde te gebeuren zo werd onlangs ontdekt. Hezbollah en Iran hebben daar geprobeerd om een terreurnetwerk op te zetten en houden zich bezig met drugshandel om hun activiteiten te financieren.

  Over de auteur