fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Escalatie in Perzische Golf dreigt over te slaan naar Israël

  Yochanan Visser - 23 juli 2019

  Iran heeft nu definitief haar masker laten vallen in de escalerende confrontatie met westerse landen en Israël, dat nu rekening moet houden met een nieuwe oorlog van ongekende proporties.

  De huidige escalatie begon in feite al in mei toen verschillende tankers met olie werden aangevallen of gesaboteerd in de Perzische Golf, waarna Iran een groot onbemand Amerikaans vliegtuig uit de lucht schoot boven de waterweg. Nadat het Verenigd Koninkrijk op 4 juli een Iraanse tanker met olie bestemd voor Syrië aanhield in Gibraltar, begonnen de Iraniërs vervolgens een piraterijcampagne tegen Britse en andere schepen in de Perzische Golf.

  Straat van Hormuz

  De tanker, Grace 1, had 2,1 miljoen vaten olie aan boord toen het werd aangehouden door Britse mariniers en zal nog minimaal een maand in Gibraltar blijven, besliste een gerechtshof in de Britse kolonie afgelopen vrijdag. Iran noemde de Britse actie een “daad van piraterij” en dreigde opnieuw de Straat van Hormuz, de belangrijkste olietransportroute ter wereld, af te sluiten.

  Vorige week voerde de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) vervolgens haar dreigement uit om Britse schepen die door de Straat van Hormuz voeren te kapen. De eerste daad van piraterij vond afgelopen donderdag plaats toen de tanker Riah uit de Verenigde Arabische Emiraten gedwongen werd om de territoriale wateren van Iran binnen te varen. Iran beweerde dat de Riah brandstof smokkelde – iets dat zeer waarschijnlijk onwaar was.

  Dat incident volgde op een eerdere poging om de Britse tanker Heritage te kapen. Op 11 juli voorkwam een oorlogsschip van de Royal Navy een poging van de IRG om met speedboten de doorgang van het schip door de Straat van Hormuz te verijdelen. Het Britse marineschip richtte haar kanonnen op de IRG-speedboten waarna deze afzagen van verdere actie tegen de Heritage.

  Israël voert gewaagde missies uit om de Iraanse overname van het Midden-Oosten te stoppen

  Vorige vrijdag kaapte de IRG opnieuw twee schepen in de Straat van Hormuz en gebruikte een helikopter om de controle over de Britse tanker Steno Impero over te nemen. De Iraanse paramilitaire organisatie gebruikte verder opnieuw speedboten om aan boord te komen van de in Liberia geregistreerde tanker Mesdar. Deze tanker werd later vrijgegeven en kon haar reis vervolgen, meldde Norbulk Shipping, de Britse eigenaar van het schip, vrijdagavond.

  Leugens

  De Iraniërs gebruikten herhaaldelijk leugens om hun piraterij in de Straat van Hormuz te rechtvaardigen en beweerden bijvoorbeeld dat ze reageerden op een noodoproep. In het geval van de Steno Impero beweerde de IRG dat het schip in botsing was gekomen met een Iraanse vissersboot terwijl videobewijs duidelijk maakte dat er geen sprake was van een dergelijk incident. Een video die later werd vrijgegeven door de IRG toonde duidelijk aan dat speedboten vol met IRG-leden het schip omsingelden, terwijl gemaskerde mannen vanuit een helikopter via een kabel naar beneden gleden naar de brug van het schip.

  De Britse regering reageerde aanvankelijk op de inbeslagname van de Steno Impero met afkeurende verklaringen en noemde de actie “een vijandige daad” die “ernstige gevolgen” zou hebben. Later werd besloten om een nucleaire onderzeeër en mariniers naar de Perzische Golf te sturen, terwijl de regering in Londen ook aangaf dat men de crisis wilde de-escaleren.

  Aan de andere kant beschuldigde Iran “binnenlandse politieke krachten” in het Verenigd Koninkrijk van het ophitsen van “bestaande spanningen” tussen de twee landen en zei dat het klaar was “voor verschillende scenario’s.”

  Iran-Westverhaal

  “Het is een typisch Iran-Westverhaal waarin Iran tekeer gaat en dreigt en de Westerse mogendheden uiteindelijk Iran smeken om de impasse te beëindigen. Iedereen beweert vervolgens dat men het gezicht zou hebben gered, maar het lijkt erop dat Iran in een betere positie verkeert”, schreef de analist van The Jerusalem Post, Seth Franzman. Iran heeft het Westen in het defensief gedrongen en laat zien dat het in staat is door te gaan met operaties in de Golf naar eigen goeddunken. De Islamitische Republiek weet dat westerse landen beducht zijn voor nieuwe interventies in het Midden-Oosten, aldus Franzman.

  Beperkt

  De Amerikaanse Israёli heeft waarschijnlijk gelijk. Tot nu toe hebben zowel de VS als Groot-Brittannië zich beperkt tot het neerschieten van onbemande vliegtuigen en het richten van wapens op IRGC-speedboten die gevaarlijk dicht bij hun oorlogsschepen in de Perzische Golf kwamen. De Amerikaanse en Britse regering zijn ver van een effectieve militaire actie tegen Iran. De aankondiging dat 500 Amerikaanse soldaten naar Saoedi-Arabië zullen worden gevlogen kan niet worden gezien als voorbereiding op een grote militaire actie tegen Iran.

  Israël

  Het enige land in de wereld dat consequent militair geweld gebruikt om de Iraanse imperialistische ambities in het Midden-Oosten te dwarsbomen, is Israël. Zowel het Israëlische leger als de Mossad voeren gewaagde missies uit om de Iraanse overname van het Midden-Oosten te stoppen en te voorkomen dat Iran de Joodse staat omsingelt. Volgens de Iraanse en Arabische media voerde de Israëlische luchtmacht (IAF) eind vorige week een nieuwe actie uit tegen tegen de Quds Brigade van de IRG en haar Iraakse bondgenoot de Hashd al-Shaabi, koepelorganisatie van Sjiitische milities.

  Fars News, een aan de IRG gelieerd nieuwsagentschap, meldde dat een basis die gebruikt wordt door de Quds Brigade en Hashd al-Shaabi milities, nabij Amerli in Noord-Ira, op vrijdag door drie Israëlische Harop UAV-raketten werd gebombardeerd. De vermeende Israëlische actie vond plaats nadat de Arabische krant al-Arabiya meldde dat de Shia Al-Shuhada-militie van Hashd al-Shaabi nieuwe Iraanse ballistische raketten had ontvangen.

  De Palestijnse zaak is het “meest belangrijke onderwerp” in de islamitische wereld, aldus Khamenei.

  Hezbollah

  Tegelijkertijd kwamen er berichten binnen dat Hezbollah troepen in Libanon en Syrië naar gebieden langs de Israëlische grens aan het verplaatsen is. De door Iran opgerichte en gesponsorde Libanese terreurgroep zegt dat het twee fronten tegen Israël zal openen wanneer Iran rechtstreeks wordt aangevallen door de VS en haar bondgenoten.

  “Wanneer een (Amerikaanse of Britse) raket Iran raakt, zal dat worden behandeld als een Israëlische aanval,” vertelde een Hezbollahcommandant in Zuid-Libanon aan The Daily Beast. De commandant voegde eraan toe dat er “geen rode lijnen meer zijn” (van het Assad regime) voor militaire actie vanuit de Syrische Golan Hoogvlakte tegen Israël. De komende oorlog zal afwijken van alle oorlogen in de geschiedenis van Israël, waarschuwde de Hezbollah-commandant. “De sancties (op Iran en Hezbollah) hebben ons nu in feite voorbereid op een confrontatie aan het Israëlische front,” zei de commandant, die verder waarschuwde dat deze keer Hezbollah “het eerste schot ” zal lossen.

  Hezbollahleider Hassan Nasrallah escaleerde ondertussen zijn retoriek tegen Israël en beweerde dat “de bezettende zionisten de meest irrationele wezens op aarde zijn die niets anders dan de taal van het verzet begrijpen.” Hij zei dat hij “geen wrok koesterde jegens Joden” en beweerde tegelijkertijd dat “de zionisten de oorzaak van corruptie en onveiligheid zijn in de regio.”

  Nasrallah maakte zijn opmerkingen terwijl een hoge Hamasdelegatie in Teheran aankwam voor gesprekken met het Iraanse regime. De delegatie wordt geleid dat de terrorist Saleh Arouri, die ook verantwoordelijk was voor de verzoening tussen Iran en Hamas in 2017. Hamasleider Ismail Haniyeh ging niet in op de inhoud van de gesprekken, maar zei dat “het bezoek een paar dagen zal duren en dat er belangrijke resultaten worden verwacht.”

  De Iraanse opperleider Ali Khamenei vertelde de Hamasdelegatie dat de overwinning (op Israёl) niet kan worden bereikt via vredesonderhandelingen maar slechts via “verzet en strijd”. De Palestijnse zaak is het “meest belangrijke onderwerp” in de islamitische wereld, aldus Khamenei, die verder zei dat steun voor de Palestijnse Arabieren een zaak van geloof en religie is.

  Thema

  Over de auteur