fbpx
 • Hadar Goldin met zijn moeder Leah. - Foto: Familie Goldin
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hadar Goldins lichaam nog steeds niet terug in Israël

  Joanne Nihom - 19 juli 2019

  In maart 2018 interviewde ik de moeder van Hadar.

  Een verhaal zonder licht en een voortdurend drama. Een kind verliezen is het ergste dat je kan overkomen, maar een kind verliezen en hem niet kunnen begraven is onmenselijk. Omdat het deze maand vijf jaar geleden is… deel ik hier met u mijn interview. Laten we bidden, misschien wat extra bidden, dat de familie Goldin snel rust krijgt en Hadar eindelijk thuiskomt.

  De laatste Gaza-oorlog in 2014 werd beëindigd met een door de VN en Amerika bemiddeld staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Amper twee uur na het ingaan van dit bestand, doodden Hamasterroristen drie Israëlische soldaten. Het lichaam van één van hen, Hadar Goldin, werd meegenomen. Zijn lichaam is door Hamas nooit vrijgegeven…

  Al jaren reizen zijn ouders de wereld over, hebben ontmoetingen met invloedrijke mensen en spreken op belangrijke bijeenkomsten, niet alleen om aandacht voor Hadar te vragen maar ook voor Oron Shaul, die in 2014 hetzelfde lot trof als Hadar. Ongewild zijn Leah en haar man Simcha in een politiek schaakspel verwikkeld geraakt waarin iedere partij een eigen agenda lijkt te hebben. Via via krijg ik de kans aangeboden om deze ouders te ontmoeten en te interviewen. Als ik ernaartoe reis, ben ik nerveus. Ik heb geen vragen voorbereid. Iedere vraag lijkt te veel, nutteloos en ongevoelig.

  Fundamentele mensenrechten

  Maar vragen stellen blijkt niet nodig. Leah spreekt onafgebroken. Over wat een toegewijde zoon, broer, vriend en soldaat Hadar was. Over zijn talenten. Ze laat zijn schilderijen zien en een aantal door hem geschreven teksten. “Alles deed hij met gevoel, toewijding en veel aandacht; nooit iets ‘zomaar’. Ook in het leger, hij was officier met een speciale vermelding.” Het is even stil. “Hadar is ontvoerd en vermoord nadat er een staakt-het-vuren was overeengekomen tussen Israël en Hamas. De Palestijnse Autoriteit als verantwoordelijk bestuursorgaan is hiervoor aansprakelijk. Voor zo’n overeenkomst gelden regels en die zijn door het ontvoeren en doden van Hadar overschreden. Dat betekent dat ieder land dat de Palestijnse Autoriteit financieel ondersteunt – dus ook Nederland – niet alleen de VN afvalt, maar ook de fundamentele mensenrechten ontkent. Het is belangrijk dat dit bekend wordt.”

  Iedere vraag lijkt te veel, nutteloos en ongevoelig.

  ‘Gezamenlijke plicht’

  Sinds juli 2017 wordt Hadar pro Deo bijgestaan door professor Irwin Cotler, oud-minister van Justitie van Canada, en bekend mensenrechtenadvocaat die onder meer Nelson Mandela bijstond. Cotler: “Door illegaal de stoffelijke resten van Hadar Goldin en Oron Shaul vast te houden, overtreedt Hamas het verbod op het schenden van de waardigheid van overledenen onder de statuten van het Internationaal Strafhof, door hun recht op teraardebestelling te minachten. Voor dit onmenselijke achterhouden is de Palestijnse Autoriteit als verantwoordelijk bestuursorgaan aansprakelijk.”

  Helaas lijken overheden moeilijk over te halen om dit onrecht aan de kaak te stellen en van de PA te eisen dat deze Hamas tot de orde roept. Cotler: “Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, mijn dierbare vriend en mentor, waarschuwde altijd voor het gevaar van onverschilligheid en niet-handelen ten overstaan van het kwade en van onze verantwoordelijkheid om te spreken en te handelen tegen onrecht. Het is onze gezamenlijke plicht niet te zwijgen en niet op te geven totdat de lichamen van Hadar en Oron terug zijn in Israël.”

  ‘Diep geraakt’

  Ook in Europa begint het verhaal van Hadar en Oron door te dringen. Ook Europarlementariër voor de SGP Bastiaan Belder kent hun verhaal.

  “Ik heb de familie Goldin onlangs in Israël ontmoet en ben diep geraakt door het verlies van Hadar, een geliefde en begaafde zoon”, aldus Belder. “Het intense verlangen van de familie Goldin naar een waardige begrafenis steun ik van harte en ik heb dan ook aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini, schriftelijk om internationale interventie gevraagd.” Daarnaast wil Belder in het Europees Parlement, door een ontmoeting met de familie Goldin, urgente Europese aandacht en steun vragen voor de beëindiging van deze flagrante schending van fundamentele principes van internationaal humanitair recht.

  “We zijn niet de eerste Israëlische ouders die een geliefd kind verliezen in de strijd.”

  Leah onderbreekt haar gesprek met mij. Ze moet weg voor afspraken met hopelijk nieuwe sleutelfiguren. “De situatie is intens verdrietig. Maar voor verdriet is geen tijd. We moeten sterk zijn en blijven vechten tot ze thuis zijn”, besluit ze.

  Eind 2017 hield de VN Veiligheidsraad een speciale zitting over internationaal humanitair recht met betrekking tot vermiste en gevangen personen in Gaza. Hier spraken ook Irwin Cotler en Leah Goldin. Hieronder leest u de kernpunten uit hun verhaal.

  Prof. Irwin Cotler
  “Hadar Goldin werd vermoord en zijn lichaam meegenomen, in strijd met een door de VN bemiddeld humanitair staakt-het-vuren (…) Deze voortdurende schending van internationaal humanitair recht door Hamas – helaas geholpen en bijgestaan door de Palestijnse Autoriteit – is tevens een schending van het fundamentele principe van de Verenigde Naties om internationale vrede en veiligheid te respecteren en te beschermen. Daarmee tonen Hamas en de Palestijnse Autoriteit een aanhoudende verachting en verwerping van de Verenigde Naties zelf, van hun waarden, instituten, normen en verantwoordelijkheden.”

  Dr. Leah Goldin

  “We zijn niet de eerste Israëlische ouders die een geliefd kind verliezen in de strijd om de verdediging van ons land, en helaas zullen we niet de laatste zijn. Maar ons verdriet is anders, omdat onze zoon niet het slachtoffer van de oorlog in Gaza is, maar een slachtoffer van een staakt-het-vuren, een humanitair staakt-het-vuren, bemiddeld door de Verenigde Naties. (…) De integriteit van de VN staat hier op het spel. Wij zijn hier om u te vragen aan de juiste kant van de geschiedenis te staan, om humaniteit af te dwingen bij diegenen die dit weigeren en ontkennen, om op te staan en te zeggen dat we allen kinderen van God zijn, en dat daarom allen vrede zouden moeten vinden, zij het niet bij leven, dan in de dood. Wij vragen u dit onrecht te herstellen. Zoals God tegen Kaïn zei in het vierde hoofdstuk van Genesis: “Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept.” De stemmen van het bloed van Hadar Goldin en Oron Shaul roepen naar u …”

  Thema

  Over de auteur