fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Heb je even tijd?’

  Joanne Nihom - 22 juli 2019

  Een telefoontje van mijn vriendin Esther van Esther’s Cookery, een vegetarische kookstudie in Amsterdam voor kookworkshops, kookfeestjes en privé diners.  

  ‘Dat grillplaatje dat je onlangs voor me meenam uit het Druzendorp, om aubergine op te grillen, wil je, als je weer komt, er veertig van meebrengen? Ze lopen goed.’ ‘Tuurlijk’, zei ik. Dus reed ik naar het Druzendorp, ongeveer een kwartier van waar ik woon. Daar is een gigantische supermarkt, groter dan welke Albert Heijn dan ook in Nederland.

  Ze hebben een perfecte service, zijn aardige mensen en waar ze reuze trots op zijn: Joden, Arabieren, christenen, Druzen, liberaal en orthodox werken er en zijn er klant.

  Grillplaatjes

  Op mijn vraag aan een van de meisjes van de afdeling huishoudelijke artikelen of het grillplaatje er nog was, kreeg ik een ‘nee’. Maar voor de zekerheid liep ze nog even naar het magazijn. Ook daar waren ze op. Ze konden besteld worden. Een prima idee, maar het leek me beter om daarvoor de manager van het bedrijf in te schakelen. Ook dat was geen probleem.

  Binnen vijf minuten werd ik voorgesteld aan de Arabische Sammie, die perfect Engels sprak. ‘Ik heb een paar jaar in Amerika gestudeerd.’ Hij beloofde met mijn bestelling aan de slag te gaan. We wisselden elkaars telefoonnummers uit en ik bedankte hem voor de medewerking. Ondertussen was er wat personeel om ons heen komen staan. Allemaal erg nieuwsgierig naar wat ik met veertig van die plaatjes ging doen.

  Echt, wat een te gek land!

  Programmapunt

  Ik vertelde over Amsterdam, over Esther en haar mooie bedrijf. Allemaal waren ze wel eens in Nederland geweest en van plan om snel weer te gaan. Nu hadden ze een nieuw programmapunt: Esther. Na afscheid te hebben genomen van mijn nieuwe vrienden, reed ik naar huis.

  Reclame

  Binnen een uur werd ik gebeld door Sammie. Hij had ze besteld. Twee dagen later was Sammie weer aan  lijn. Of ik wilde komen, de plaatjes waren er. Ik stapte gelijk in de auto.

  De plaatjes stonden al in dozen op me te wachten. Sammie verontschuldigde zich. De plaatjes zaten in een andere verpakking, dat kwam door een nieuwe grossier. Bij de kassa en bij het inladen in mijn auto werd ik geholpen. Maar voordat ik afreisde, wilde een aantal personeelsleden nog een keer horen waar het ook al weer voor was. Dus maakte ik weer reclame voor Esther; inmiddels weet de hele Druzen-supermarkt van haar bestaan. Terwijl ik wegreed, dacht ik: dit is Israël! Echt, wat een te gek land! En als iemand me ooit nog zegt dat de service hier niet goed is, dan…

  P.S. Wilt u ook zo’n grillplaatje om baba ganoush (een heerlijk auberginegerecht) te maken? Kijk op estherscookery.nl

  Klik op de foto om te vergroten en op het pijltje naar rechts voor de volgende foto.

  Thema

  Over de auteur