fbpx
 • Een Israëlische F-35 stijgt op. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël breidt acties tegen Iran uit tot in Irak

  Yochanan Visser - 30 juli 2019

  Zoals wij vorige week al berichtten heeft de Israëlische luchtmacht haar werkterrein uitgebreid naar Irak, waar Iran probeert om zijn invloedsfeer in het Midden-Oosten uit te breiden. Arabische en Iraanse media meldden vorige week dat Israëlische raketten werden gebruikt om een Iraanse leverantie van ballistische raketten (die Israël kunnen bereiken) aan de Irakese paramilitaire organisatie al-Hashd al-Shaabi te voorkomen.

  Al-Hashd al-Shaabi wordt binnenkort een integraal onderdeel van het Irakese leger en zal dan waarschijnlijk ook de beschikking krijgen over ultramoderne Amerikaanse wapens. De banden tussen al-Hashd al-Shaabi, een door sjiieten gedomineerde koepelorganisatie van milities die naar verluidt 150.000 strijders tot zijn beschikking heeft, en Iran werden onlangs bevestigd door de plaatsvervangend commandant van de organisatie.

  De commandant, Abu Mahdi al-Muhandis, zei dat Iran “een essentiële rol” had gespeeld bij de opbouw van de militaire kracht van al-Hashd al-Shaabi. “De Islamitische Republiek opende zijn schatkist voor ons toen we een tekort hadden aan wapens en munitie. Met Iraanse hulp waren wij in staat om Islamitische Staat te verslaan,” zei a-Muhandis. Het laatste lijkt in toenemende mate onwaar omdat ISIS zich aan het hergroeperen is in Irak en iedere dag aanvallen pleegt op olie-installaties, militaire doelen en op burgers in Irakese steden en dorpen.

  “Vorig jaar waarschuwde Netanyahu de VN al dat Israël niet zou schromen om acties uit te voeren tegen het regime in Iran overal in het Midden-Oosten.”

  Een Irakese inlichtingendienst en de Verenigde Naties waarschuwden deze week voor een ISIS-comeback in Irak en beweerden dat de Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de Jihadistische organisatie zich ophoudt het door oorlog geplaagde land.

  Al-Hashd al-Shaabi gebruikt de situatie om zijn invloed in Irak uit te breiden en voert etnische zuiveringen uit tegen de soennitische bevolking.

  Goed op de hoogte

  Israël is uitermate goed op de hoogte van de Iraanse acties in Irak en heeft klaarblijkelijk besloten om niet langer werkeloos toe te kijken. De in Londen gebaseerde Saoedische krant Asharq al-Awsat berichtte op dinsdag dat Israëlische F-35 straaljagers een nieuwe aanval hebben uitgevoerd op al-Hashd al-Shaabi. De doorgaans goed ingevoerde Arabische krant meldde op zondag dat de Israëlische luchtmacht (IAF) de Ashrafbasis 40 kilometer ten noorden van Baghdad had gebombardeerd.

  Asharq al-Awsat citeerde niet nader genoemde bronnen die zeiden dat de aanval gericht was tegen “Iraanse adviseurs” en tegen een leverantie van Iraanse ballistische raketten aan al-Hashd al-Shaabi.

  De F-35 of ‘Adir’, zoals hij in Israël werd genoemd nadat Israëlische ingenieurs allerlei verbeteringen aanbrachten in elektronische systemen van het gevechtsvliegtuig, is in staat om zonder radardetectie ver buiten Israëls grenzen missies uit te voeren. De straaljager zou naar verluidt ook zijn gebruikt om verkenningsmissies in Iran zelf uit te voeren. Yossi Cohen, het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, vertelde een veiligheidsconferentie in Herzliyah onlangs dat de organisatie op de hoogte is van alle Iraanse acties in het Midden-Oosten inclusief Irak.

  Russische steun voor Iran

  De Iraniërs krijgen bij hun imperialistische acties hulp van Rusland volgens Israëlische en Arabische media. De Russen in Syrië hinderen het luchtvaartverkeer in het Midden-Oosten door GPS systemen in zowel burger- als militaire vliegtuigen te ontregelen. Dit heeft al tot problemen geleid op de internationale luchthaven Ben Gurion nabij Tel Aviv en tot problemen bij de door de Amerikanen geleide coalitie van Westerse luchtmachten in het Midden-Oosten.

  UAWire berichtte op dinsdag dat de Russische marine samen met de Iraanse marine ook oefeningen zal gaan houden in de Perzische Golf en in de Straat van Hormuz waar recentelijk olietankers werden aangevallen en gekaapt door de Iraanse Revolutionaire Garde. De gezamenlijke Iraans-Russische oefeningen lijken een antwoord te zijn op de Amerikaanse en Britse pogingen om een coalitie van marines te vormen die vrij zeevaartverkeer in de wateren voor de olieproducerende staten moeten garanderen.

  Tegenacties van Israël

  De Likoedpartij van de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu publiceerde vorige week een video met een gedeelte van de toespraak die hij vorig jaar november gaf tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en waarin hij vertelde dat Israël op de hoogte is van de Iraanse activiteiten onder andere in Irak. Tijdens die toespraak waarschuwde Netanyahu dat Israël niet zou schromen om acties uit te voeren tegen het regime in Iran overal in het Midden-Oosten.

  Klaarblijkelijk acht Netanyahu nu de tijd gekomen om die woorden gestand te doen na de recente escalatie in zowel de oorlog tussen Iran en Israël en de verhoogde spanningen tussen Iran en de Westerse grootmachten. De Israëlische leider waarschuwde Iran begin juli dat de IAF zijn F-35 straaljagers zou kunnen gebruikten voor acties tegen Iran zelfs in de Islamitische Republiek.

  Israël zal in 2024 de beschikking krijgen over een vloot van vijftig F-35i Adir gevechtsvliegtuigen en is tot nu toe het enige land in het Midden-Oosten dat het geavanceerde gevechtsvliegtuig gebruikt.

  Thema

  iran

  Over de auteur