fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëliërs in Nederland

  Julia - 26 juli 2019
  Op mijn telefoon kijk ik hoe laat het is. De tijd vliegt als ik haast heb. Ik sta te wachten op mijn koffie ‘to go’ en heb nu al spijt van mijn beslissing om nog snel even een koffietje te scoren. Terwijl ik ongeduldig sta te wachten, hoor ik de twee vrouwen die achter mij in de rij staan over mij praten. ‘Waar zou ze vandaan komen?’, vraagt de ene. ‘Ik denk Zweden’, antwoordt de tweede vrouw. Ik draai mij om en vertel trots dat ik een geboren en getogen Nederlandse ben! De vrouwen schrikken een beetje en zijn verbaasd. Ze hadden duidelijk niet verwacht dat ik ze zou kunnen verstaan.
  ‘Nederland!’ roept een van de vrouwen enthousiast. ‘Ik ben daar vorige maand nog geweest; wat een prachtig land is dat met al dat groen en al dat water. Ik verbleef in een hotel net buiten Amsterdam en vond het heerlijk dat ik vanuit het hotel de mogelijkheid had om te gaan hardlopen in een heel mooi groen park. Het regende maar door de vele bomen in het park werd ik niet eens nat!’

  ‘Wat doe jij eigenlijk hier in Israël als je uit zo’n mooi land komt?’

  Ze begint honderduit te vertellen over haar trip naar Nederland. Het is heel leuk om iemand zo enthousiast te horen praten over mijn geboorteland. ‘Ken je die toeristische kaaswinkel in die bekende straat van Amsterdam? Ik heb daar zoveel kaas ingeslagen. Het smaakt zo goed en wat is het goedkoop! Ik heb mijn hele familie van kaas voorzien toen ik terugkwam. En wat zijn de mensen in Nederland aardig en beleefd. Wat doe jij eigenlijk hier in Israël als je uit zo’n mooi land komt?’ Ik bedank de vrouw voor haar positieve verhaal over Nederland, pak mijn koffie aan en moet rennen.

  Nederland is een prima vakantieland voor zowel Israëlische families als voor jonge Israëliërs. Veel jongeren die net uit het leger komen, brengen een bezoek aan Amsterdam. Zij plannen hun trip al lang van tevoren. De Israëlische families bezoeken naast Amsterdam ook andere plaatsen in Nederland. Regelmatig hoor ik van mensen dat ze op vakantie gaan of zijn geweest naar Nederland en plaatsnamen die ik vaak voorbij hoor komen zijn Giethoorn, Madurodam en niet te vergeten de Efteling. Dit laatstgenoemde park valt zeer goed in de smaak bij de meeste Israëliërs. Wat mij iedere keer weer opvalt als ik met mensen praat is dat vooral de Nederlandse mentaliteit wordt benadrukt en niet te vergeten de bijzondere gastvrijheid.

  Onlangs was ik een paar dagen in Nederland. Ik had het toch wel gemist! En bij terugkeer kocht ik op Schiphol een lekker kaasje bij de kaaskiosk. Terugkomen in Israël zonder Nederlandse kaas kan natuurlijk niet!

  Thema

  Over de auteur