fbpx
 • Premier Benjamin Netanyahu. - Foto: Marc Israel Sellem/POOL
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Netanyahu’s staat van dienst als de langstzittende premier van Israël

  Yochanan Visser - 25 juli 2019

  Afgelopen zaterdag werd de Israëlische leider Benjamin Netanyahu de langstzittende premier van de Joodse staat.

  Netanyahu is momenteel demissionair en spendeerde op zaterdag 13 jaar en 128 dagen in het kantoor van de premier van Israël. Daarmee passeerde hij het record van de eerste Israëlische premier David Ben-Goerion.

  Verkiezingen

  De Israëlische premier wordt meestal bekritiseerd in de nationale en internationale media voor zijn veronderstelde arrogantie, corruptie en obsessie om aan te blijven als Israëls leider. De huidige campagne voor de verkiezingen op 17 september gaat dan ook voornamelijk over het al dan niet aanblijven van Netanyahu als premier en heeft zelfs tot de vorming van nieuwe partijen geleid.

  Eén van deze partijen is Democratisch Israël, dat werd opgericht door ex-premier Ehud Barak die zich lijkt te richten op het voorkomen van een nieuwe termijn als premier voor Netanyahu. Barak suggereert dat Israël onder Netanyahu is afgegleden naar een bananenrepubliek die kenmerken vertoont van Turkije onder het leiderschap van de autocratische president Erdogan.

  Dezelfde beschuldiging werd tijdens de vorige verkiezingscampagne geuit door de leiders van de Blauw en Wit partij, die de op één na grootste partij werd na de verkiezingen in april en nu op verlies staan in de peilingen. De leider van de rechtse Yisrael Beiteinu partij, Avigdor Lieberman, ging in zijn aversie tegen Netanyahu zo ver dat hij de vorming van een rechtse coalitie voorkwam en daarmee nieuwe verkiezingen noodzakelijk maakte.

  In al de jaren dat Netanyahu als premier dient is er in Israël weinig bereikt, zeggen de opponenten van Netanyahu, terwijl zij beweren dat Netanyahu de democratie in de Joodse staat ondermijnt. Beide beschuldigingen zijn echter onwaar en de meerderheid van de Israëli’s lijkt zich daarvan bewust te zijn.

  Prestaties

  Betrekkingen

  Tijdens de tweede periode dat Netanyahu premier was van Israël zijn er grote vorderingen gemaakt op economisch en politiek gebied, met name in relatie tot Israëls betrekkingen met derdewereldlanden en in de betrekkingen met Rusland en China.

  De meerderheid van de Israëli’s lijkt zich daarvan bewust te zijn.

  Economie

  Israël is nu een wereldleider op diverse economische gebieden en heeft één van de best draaiende economieën in de wereld, met een harde munteenheid die nu voor problemen leidt op het gebied van de export van Israëlische producten. De waarde van de euro is bijvoorbeeld dit jaar al met 7 procent gedaald ten opzichte van de shekel, terwijl de werkloosheid in de Joodse staat stationair blijft op ongeveer vier procent. Tien jaar geleden stond het werkloosheidscijfer op ruim acht procent.

  Hightech

  Op het gebied van hightech en watertechnologie is Israël een wereldleider geworden onder Netanyahu en hetzelfde geldt voor de zogenaamde start-ups. Israëlische innovaties zijn aan de orde van de dag en beïnvloeden bijvoorbeeld in niet geringe mate ontwikkelingen op medisch gebied en op het gebied van autotechnologie.

  Veiligheid

  Op veiligheidsgebied is Netanyahu’s staat van dienst al even indrukwekkend. De premier slaagde erin om Israël buiten de oorlogen en chaos te houden die de Arabische wereld overspoelde sinds 2011 en zorgde er eigenhandig voor dat de wereld zich bewuster ging worden van de toenemende Iraanse dreiging.

  Netanyahu stond op tegen de politiek van President Obama die Israël voortdurend onder druk zette om gevaarlijke concessies te doen in de pogingen om het slepende conflict met de Palestijnse Arabieren op te lossen. De premier voerde ook een succesvolle kruistocht tegen de Iraanse nucleaire en imperialistische dreiging die nu voor een escalatie heeft gezorgd in de Perzische Golf die zou kunnen uitmonden in een wereldwijd conflict.

  Hij was verantwoordelijk voor de nu uitstekende relaties met de Russische Federatie en heeft Moskou meer bezocht dan iedere premier die voor hem diende.

  Kritiek

  De kritiek die hij van Europese landen, de VN en de Democratische partij in de Verenigde Staten krijgt op zijn politiek ten opzichte van de Palestijnse Arabieren lijkt vooral te wijten te zijn aan de tekortkomingen van deze acteurs in de internationale arena, en niet aan Netanyahu’s strategie.

  Voorspellingen

  De nu langstzittende Israëlische premier voorspelde correct dat het zuiden van Israël raketaanvallen vanuit Gaza zou zien wanneer het Israëlische leger zich eenzijdig zou terugtrekken uit de enclave aan de Middellandse Zee.

  Netanyahu zorgde er eigenhandig voor dat de wereld zich bewuster ging worden van de toenemende Iraanse dreiging.

  Hetzelfde kan gezegd worden over zijn waarschuwing dat Iran haar tentakels zou uitslaan naar Arabische landen en de steun aan terreurgroepen zou opvoeren wanneer de sancties op de Islamitische Republiek zouden worden opgeheven. Iran is nu zelfs de hoofdsponsor geworden van soennitische Palestijnse terreurgroepen zoals Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad.

  Israël is tot nu toe het enige land ter wereld dat succesvolle militaire acties uitvoert tot ver buiten haar grenzen om de opkomst van Iran te stoppen en dit heeft geleid tot een spectaculaire verbetering in de betrekkingen met gematigde Arabische staten zoals Saoedi-Arabië en Egypte.

  Degenen die zeggen dat Netanyahu ervoor heeft gezorgd dat de brede Amerikaanse steun van zowel de Republikeinse Partij als de Democratische partij aan het afbrokkelen is kregen op dinsdag ook ongelijk. Het Huis van Afgevaardigden in de VS nam op dinsdag een wet aan die de wereldwijde Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) campagne tegen Israël afwees met een overweldigende meerderheid van 398 tegen 17 stemmen. Onder de voorstemmers waren de islamitische Democratische politici Ilhan Omar en Rashida Tlaib die openlijk hun aversie tegen Israël laten blijken en zelfs antisemitische opmerkingen maakten.

  Links

  Links in Israël lijkt zich niet te realiseren dat een meerderheid van het Israëlische volk niet is vergeten dat linkse regeringen verantwoordelijk waren voor het creëren van een Palestijnse entiteit die Israël oorlog bracht in plaats van vrede.

  De aanhang van de linkse partijen bevindt zich voornamelijk in de regio van Tel-Aviv die in Israël ook wel wordt aangeduid als ‘Medinat Tel-Aviv’, de staat Tel Aviv. Deze Israëlis leven in een ‘luchtbel’ (bubble) en komen zelden in Jeruzalem, Judea en Samaria waar de vijandigheden met de Palestijnse Arabieren voornamelijk plaatsvinden, zeggen critici.

  Wanneer de jongste peilingen een correct beeld weergeven zal de Likoed partij van Netanyahu opnieuw de verkiezingen in september winnen, ondanks de lopende corruptiezaak tegen de premier.

  Thema

  Over de auteur