fbpx
 • Wereldleiders presenteren het raamwerk voor de zogenaamde 'Irandeal' in 2015. - Foto: US Department of State
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe onthullingen over Irans nucleaire programma

  Yochanan Visser - 16 juli 2019

  Een week geleden dreigde Mojtaba Zonnour, de voormalige voorzitter van de nucleaire subcommissie van Iran en de huidige voorzitter van de Nationale Commissie voor Veiligheid en Buitenlands Beleid van het Iraanse parlement, dat Iran binnen een half uur Israël zou kunnen vernietigen.

  “Als de VS ons aanvallen, zal er nog maar een half uur overblijven van de levensduur van Israël”, verklaarde Zonnour terwijl hij Amerikaanse bases in het Midden-Oosten bedreigde met Irans ballistische raketten. Zonnour maakte zijn opmerking een paar dagen nadat Yossi Cohen, het hoofd van de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad, beweerde dat Iran liegt over zijn huidige nucleaire programma.

  Irans bewering dat zijn uraniumverrijkingsprogramma alleen voor medische doeleinden is, is volgens Cohen een “regelrechte leugen”. De dreiging van Zonnour voor Israël kan maar op één manier worden geïnterpreteerd: Iran heeft blijkbaar nog steeds een geheim nucleair programma of is zelfs al in het bezit van een nucleair wapen. Slechts een kernwapen kan immers de Joodse staat binnen een half uur vernietigen.

  “Iran heeft herhaaldelijk gelogen over haar nucleaire programma.”

  Ander beeld

  Als we hiermee rekening houden en vervolgens kijken naar nieuwsberichten die vorige week werden gepubliceerd, komt er een ander beeld naar voren over het nucleaire programma van Iran. Het Iraanse nucleaire programma zou grotendeels bevroren moeten zijn onder het zogenaamde Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de nucleaire deal tussen Iran en vijf wereldmachten.

  Aan het begin van vorige week kondigde Iran echter aan dat het de uraniumverrijking zou verhogen van 3,67 procent naar 5 procent. De maatregel betekent een schending van de JCPOA maar het brengt de islamitische republiek niet veel dichter bij de productie van een atoombom.

  Een verrijkingsniveau van twintig procent zou de doorbraaktijd naar een kernwapen echter aanzienlijk verkorten, en dit is wat Iraanse functionarissen op dit moment aan het overwegen zijn, volgens het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid in Washington DC (het zogenaamde ‘goede ISIS’). De Amerikaanse denktank, die ex-inspecteurs van de International Atomic Energy Agency (IAEA) omvat, kwam tot de conclusie dat de Iraniërs hun capaciteiten versterken om hoogverrijkt uranium te produceren in de zwaar versterkte ondergrondse Fordow-faciliteit.

  Volgens de JCPOA zou Iran de Fordowfaciliteit hebben moeten omvormen tot een “nucleair, fysisch en technologisch centrum met het doel van internationale wetenschappelijke samenwerking”, aldus de tekst van de nucleaire overeenkomst. “Sinds de implementatie van de JCPOA heeft Iran echter het vermogen versterkt om gascentrifuges te bouwen in het (zogenaamde) ondersteuningscomplex (bij Fordow), terwijl het zijn vermogen behoudt om uranium van wapenkwaliteit in het tunnelcomplex te produceren”, schreven de auteurs van een nieuw ISIS-rapport, dat vorige week werd gepubliceerd.

  De onderzoekers, onder wie de voormalige IAEA-inspecteur David Albright, wezen op het feit dat de Mossad erachter kwam dat Fordow oorspronkelijk werd gebouwd met het expliciete doel om ten minste vijf nucleaire kernkoppen te produceren. Nadat de westerse inlichtingendienst de geheime faciliteit ontdekte in 2009, gaf de regering in Iran opdracht om laagverrijkt uranium te produceren in Fordow en om IAEA-inspecties van het complex toe te staan.

  Iran heeft het ondergrondse nucleaire complex in Fordow aanzienlijk uitgebreid sinds de implementatie van de JCPOA begin 2016, meldde ISIS. Eén van de nieuwe faciliteiten bij Fordow is vernoemd naar Masoud Alimohammadi, een nucleaire wetenschapper die in 2010 (waarschijnlijk door de Mossad) werd geliquideerd met een motorbom en die een belangrijk pion was in het nucleaire wapenprogramma van Iran.

  “De regering Trump zou niet langer een vrijstelling moeten verlenen voor isotoopscheidingswerk (met centrifuges) in de Fordow fabriek gezien de recente dreigingen van Iran om de verrijking (van uranium) op te voeren. De vrijstelling legitimeert een faciliteit die niet operabel zou mogen zijn, gezien de connectie met Irans eerdere kernwapenprogramma, “concludeerden de auteurs aan het einde van hun studie.

  Maar dat is niet alles.

  Nucleair magazijn

  TV Channel 13 in Israël, meldde vorige week dat IAEA-inspecteurs onlangs hadden vastgesteld dat de Israëlische premier Benyamin Netanyahu gelijk had toen hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vertelde dat Iran een ander geheim nucleair magazijn in Teheran had naast de faciliteit die werd doorzocht door de Mossad in januari 2018. Het nucleaire magazijn in de Maher Straat in Teheran, werd door de Islamitische Republiek gebruikt om “15 kilogram radioactief materiaal en 300 ton aan nucleair materiaal in 15 zeecontainers op te slaan”, vertelde Netanyahu de VN tien maanden geleden.

  IAEA inspecteurs zeggen nu dat ze tot de “definitieve conclusie” zijn gekomen dat “er sporen van radioactief materiaal waren” in de opslagplaats die ze sinds begin maart meerdere keren bezochten. “Het opslaan van radioactief materiaal in een geheime faciliteit zonder het IAEA hiervan op de hoogte te stellen, is een overtreding van het verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens, dat Iran ondertekent heeft”, aldus Channel 13.

  De Israëlische omroep zou daaraan hebben kunnen toevoegen dat hetzelfde geldt voor de JCPOA. Barak Ravid, de journalist die het nieuws over de IAEA-conclusie bekendmaakte, zei dat hij zijn rapport baseerde op informatie van Israëlische functionarissen. De onthullingen over Fordow en de geheime nucleaire faciliteit in Teheran geven aan dat Mossadhoofd Yossi Cohen inderdaad gelijk had toen hij zei dat Iran liegt over zijn nucleaire programma.

  Iran heeft herhaaldelijk gelogen over haar nucleaire programma, zoals bijvoorbeeld werd onthuld door de voormalige CIA-spion Reza Khalili (niet zijn echte naam) die inlichtingen verschafte aan de VS terwijl hij lid was van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG). In 2011 beweerde Khalili dat Iran al in het bezit was van twee nucleaire wapens die het kocht van de voormalige Sovjet-Unie republiek Kazachstan. De IRGC probeerde later kernwapens te verkrijgen van andere voormalige Sovjet-staten zoals Oekraïne, volgens de Iraanse spion.

  Khalili kreeg zijn informatie van Lt. Col. Tony Shaffer, een ervaren Amerikaanse inlichtingenofficier en ontvanger van de Bronzen Ster. Shaffer zei dat hij specifieke informatie had die bevestigde dat Iran al in het bezit was van een atoombom. Volgens Khalili ontving de Iraanse Revolutionaire Garde groen licht van wijlen Ayatollah Khomeini om een geheim kernwapenprogramma te starten toen hij de Islamitische Republiek bespioneerde.

  Export naar Syrië

  Tijdens de onderhandelingen met de VS en andere wereldmachten exporteerde Iran naar verluidt ook een deel van zijn illegale nucleaire programma naar Syrië dat het verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens niet heeft ondertekend. In 2015 meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat Iran een nieuwe nucleaire faciliteit had gebouwd in de west Syrische stad Qusayr, dicht bij de Libanese grens.

  Der Spiegel claimde dat 8000 splijtstofstaven waren opgeslagen op de locatie, maar de Amerikaanse wapenspecialist Jennifer Dyer was van mening dat Qusayr ook een plutoniumfaciliteit zou kunnen zijn. ISIS leek later te bevestigen dat er inderdaad een ondergrondse nucleaire installatie is in Qusayr. De Amerikaanse denktank schreef in een rapport van maart 2018 dat het “bewijsmateriaal nog niet overtuigend is, maar er is reden om te geloven dat Syrië, blijkbaar met hulp van Noord-Korea en Iran, een nieuwe ondergrondse nucleaire installatie in Qusayr heeft gebouwd.”

  Qusayr was één van de doelen in het massale Israëlische bombardement op Iraanse militaire faciliteiten in Syrië gedurende de nacht van 10 mei 2018 toen 28 Israëlische gevechtsvliegtuigen een groot deel van de Iraanse militaire infrastructuur in Syrië verwoestten. Israëlische ministers met kennis van inlichtingen over Iran zeggen nu dat het Israëlische leger zich voorbereidt op de mogelijkheid van een totale oorlog met Iran.

  Minister van Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi zei afgelopen vrijdag dat “er een directe oorlog zal komen tussen ons [Israël] en Iran” en beweerde dat die oorlog onvermijdelijk is. Op zondag voegde premier Benjamin Netanyahu daaraan toe dat het Israëlische leger klaar is voor de strijd met Iran en waarschuwde de Islamitische Republiek dat de F-35 Adir stealth straaljager van de Israëlische luchtmacht in staat is om missies in heel Iran uit te voeren.

  Over de auteur