fbpx
 • De Palestijnse president Mahmoud Abbas. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Palestijnse Autoriteit beëindigt iedere samenwerking met Israël

  Yochanan Visser - 26 juli 2019

  De Palestijnse Autoriteit lijkt zich nu echt op te maken voor het opzeggen van alle akkoorden met Israёl. Nadat Saeb Erekat, de PA-hoofdonderhandelaar en voorzitter van de PLO, op maandag al aankondigde dat iedere samenwerking met Israёl zou worden beёindigd, maakte PA-leider Mahmoud Abbas de oprichting van een comité bekend dat de maatregel moet gaan uitvoeren.

  Tijdens een bijeenkomst van PA-vertegenwoordigers in Ramallah beschuldigde Abbas Israёl van het schenden van de overeenkomsten zoals de twee Oslo akkoorden uit de jaren negentig.

  “Israёl heeft besloten om al haar verplichtingen volgens de akkoorden die het tekende niet na te komen en blijft Palestijnen arresteren en doden”, volgens de PA-leider. “De bezettingsautoriteit blijft (Palestijnse) huizen verwoesten, land in beslag nemen, wegen afsluiten met honderden checkpoints, muren bouwen die de aaneengeslotenheid van Palestijnse gebieden ondermijnen en legt een racistische separatiepolitiek op – Apartheid!” beweerde een boze Abbas.

  De PA-leider beschuldigde verder de Amerikaanse regering van Donald Trump van het “verschaffen van dekking voor de (Israёlische) schendingen (van afspraken) tegen het Palestijnse volk”.

  Serieus

  Abbas heeft regelmatig gedreigd om de samenwerking met Israёl te beёindigen, maar deze keer lijkt hij serieus te zijn. De betrekkingen tussen de PA en Israёl zijn al geruime tijd gespannen en bereikten een dieptepunt nadat de regering in Jeruzalem besloot om maandelijks bijna 10 miljoen euro in te houden op de belastingopbrengsten en importheffingen die het voor de PA int.

  Dit gebeurde nadat de PA halsstarrig weigerde om een einde te maken aan haar zogenaamde ‘betaling voor moord-politiek’: de maandelijkse uitkeringen aan Palestijnse terroristen in Israёlische gevangenissen en hun families. De PA besloot onlangs zelfs om de maandelijkse uitkering aan de terrorist die verantwoordelijk was voor de ontvoering van en de moord op drie Israёlische jongens nabij Goesh Etzion in 2014 te verdubbelen.

  Zoals gebruikelijk regende het veroordelingen van de EU, de Verenigde Naties en Arabische landen.

  Sur Baher

  Abbas gaf nog een andere reden voor het opzeggen van de akkoorden met Israёl, namelijk de verwoesting van een aantal huizen in het Palestijnse dorp Sur Baher nabij Jeruzalem afgelopen maandag.

  De sloop van de huizen en gebouwen in Sur Baher gebeurde op bevel van het Israёlische Hooggerechtshof dat oordeelde dat de grotendeels lege gebouwen een direct gevaar inhielden voor de Israёlische bevolking. Het hof zei dat de gebouwen zouden kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van zelfmoordaanslagen omdat ze gebouwd waren vlak bij het veiligheidshek. In 2011 oordeelde een Israёlische militaire rechtbank dat er geen huizen en gebouwen mogen worden gebouwd in een straal van 400 meter rond het veiligheidshek en dit is iets dat de eigenaren van de gebouwen wisten.

  Op maandag gaf Abbas een verklaring uit waarin hij de sloop “een bloedbad” noemde en Israёl verantwoordelijk hield voor “de gevaarlijke escalatie” tegen het Palestijnse volk. Erekat ging nog een stap verder en schreef op Twitter dat de sloop “een oorlogsmisdaad” was.

  Veroordelingen

  Zoals gebruikelijk regende het veroordelingen van de EU, de Verenigde Naties en Arabische landen na de sloop van de huizen. De EU beweerde bijvoorbeeld dat de sloop een gevaar vormde voor “de kans op vrede” en een schending van het internationale recht zou kunnen inhouden.

  Gevaarlijk aspect

  Het meest gevaarlijke aspect van de maatregel van de PA is de stopzetting van de coöperatie op veiligheidsgebied. Deze samenwerking beschermde de PA ook tegen een mogelijke staatsgreep door Hamas. De PA zoekt nu opnieuw toenadering tot de Islamistische terreurbeweging en een Palestijnse official in Gaza dreigde met een nieuwe geweldsuitbarsting.

  Khaled al-Batsh, een leider die lid is van Palestijnse Islamitische Jihad, een beweging die door Iran wordt gesponsord, dreigde Israёl met een nieuwe intifada. Al-Batsh waarschuwde de IDF tegen het neerschieten van Palestijnse Arabieren die proberen Israёl te infiltreren tijdens de wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ in Gaza.

  Deze gewelddadige betogingen langs de Israёlische grens vinden nog altijd plaats en de IDF heeft nu nieuwe richtlijnen afgegeven die soldaten toestaan om slechts op de voeten van deze terroristen te vuren.

  Ineenstorting

  Een ander mogelijk gevolg van de maatregel zou de verdere ineenstorting van de Palestijnse economie kunnen zijn. Ongeveer 150.000 PA-ambtenaren hebben al maanden slechts de helft van hun salaris ontvangen en de werkloosheid in de door de PA bestuurde gebieden ligt nu boven de dertig procent.

  Het opzeggen van de akkoorden met Israёl betekent dat het ‘vredesproces’ dat al sinds 2013 in feite niet meer bestaat definitief verleden tijd is.

  Opinieonderzoek

  Een opinieonderzoek onder de Joodse bevolking in Israël dat deze week werd gepubliceerd laat zien dat de meerderheid van de Israёlische bevolking ook niet meer gelooft in vrede met de Palestijnse Arabieren. 78% van de ondervraagden zei dat er weinig of geen enkele kans is dat het conflict spoedig wordt opgelost.

  84% van de Israёlische joden is van mening dat slechts een duidelijke overwinning op de Palestijnse Arabieren het conflict kan beёindigen, maar slechts 10% vond dat Israёl aan de winnende hand is.

  Thema

  Over de auteur