fbpx
 • Artist impression van het kindermonument
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Protest tegen Joods kindermonument Oekraïne

  31 juli 2019

  De petitie tegen het plaatsen van het kindermonument

  Deze week werd een petitie met een honderdtal handtekeningen geplaatst op social media, tegen de plaatsing van een monument ter herinnering van de honderd weeskinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord in de Oekraïense stad Bela Tserkva. De officiële inhuldiging van het monument staat gepland voor eind augustus. Het monument is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van Christenen voor Israël.

  Protest tegen vernieling voormalige synagoge

  De petitie volgt nauwelijks enkele dagen nadat de Joodse gemeenschap van Bela Tserkva bezwaar aantekende tegen de illegale reparatie van de voormalige grote synagoge van de stad. Het historische gebouw heeft de status van monument, en mag daarom aan de buitenkant niet worden aangepast. Maar ondanks dat, hebben de arbeiders veel van de zichtbare tekenen vernield die herinneren aan de Joodse geschiedenis van het gebouw. Na sterke bezwaren van de Joodse gemeenschap, heeft de lokale overheid de illegale werkzaamheden per direct stopgezet. Nauwelijks enkele dagen later, kwam de petitie online.

  Jaloezie

  “We vrezen dat deze mensen boos zijn en wraak willen nemen”, zegt Alina Gryadchenko, een van de medewerkers van Christenen voor Israël in Oekraïne. “Het is verdrietig om te zien dat het bouwen van een herinnering aan de Joodse kinderen van de stad wordt tegengewerkt door mensen die boos en jaloers zijn.”

  Oproep: Bid dat de bouw van het kindermonument voorspoedig verloopt en niet verder gehinderd wordt door tegenstanders.

  Het monument wordt gebouwd op wat tot een paar maanden geleden een vuilstortplaats was

  Vuilstortplaats

  Het kindermonument wordt gebouwd op wat tot een paar maanden geleden een stortplaats van afval was. Het heeft jaren geduurd voordat de benodigde vergunningen geregeld waren om het monument te mogen plaatsen. De inhuldiging van het monument zal plaatsvinden exact 78 jaar nadat de Joden van Bela Tserkva werden vermoord.

  De tekeningen en plannen voor het Joodse kindermonument in Bela Tserkva

  Thema