fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Rechtvaardige onder de Volkeren in Israël

  Julia - 1 juli 2019
  Ik zit samen met een goede Nederlandse vriendin in een leuk klein koffietentje in Jeruzalem. Het ruikt hier heerlijk naar kaas. Dit koffietentje staat naast de goede koffie bekend om de verschillende soorten kaasjes die je er kunt krijgen.
  Een gezamenlijke vriendin van ons, die ook een Nederlandse is, werkt hier als serveerster en af en toe komen we bij haar langs om koffie te drinken en tussen de bedrijven door wat bij te praten. Ik hoor haar de klanten in vloeiend Hebreeuws te woord staan en zoals iedere keer verbaas ik mij erover hoe snel zij deze toch niet makkelijke taal onder de knie heeft weten te krijgen. Enthousiast komt ze naar ons toegelopen. ‘Wat kan ik voor jullie inschenken?’, vraagt ze ons met een grote glimlach op haar gezicht.

  Het leven in Israël – met de Israëlische cultuur – is een bijzondere ervaring, maar soms ook een hele uitdaging. Als geboren en getogen Nederlander is het dan ook fijn om af en toe met Nederlanders af te spreken. Er wonen meer Nederlanders in Israël dan je zou denken en in de afgelopen jaren heb ik een aantal bijzondere vriendschappen opgebouwd met Nederlandse vrouwen. Het is heerlijk om af en toe in het Nederlands te kunnen kletsen zonder te hoeven zoeken naar woorden om jezelf uit te drukken.

  Er wonen meer Nederlanders in Israël dan je zou denken.

  De serveerster, een van mijn Nederlandse vriendinnen, werkt al een tijdje in dit koffietentje en weet precies hoe alles er aan toegaat. Snel maakt ze onze drankjes en zodra het even kan, komt ze bij ons zitten. Vermoeid na een lange dag maar zoals altijd met een positieve houding.
  Ik denk aan haar bijzondere verhaal. Nog maar 18 was ze, toen ze haar familie in Nederland achterliet en naar Israël vertrok om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Net klaar met de middelbare school en met nog maar weinig levenservaring – zeker geen gemakkelijke stap. Ze heeft toestemming gekregen om naar Israël te komen omdat haar overgrootouders tijdens de oorlog Joodse mensen hebben geholpen. Hierdoor kan ook zij nu wonen, studeren en werken in Israël.
  Een bijzondere start van een nieuw leven. Altijd als ik met haar praat, raak ik weer bemoedigd door haar positieve instelling en haar vertrouwen in G-d. Ik ken haar al geruime tijd en het was zeker in het begin niet altijd even gemakkelijk voor haar. Maar zoals zij zelf zegt: ‘Ik ben altijd blijven vertrouwen op G-d en het is altijd goedgekomen’. Een jonge meid maar onwijs zelfstandig. Ze werkt hard om haar huur bij elkaar te sprokkelen en begint dit jaar met haar studie aan de universiteit.

  De Rechtvaardigen onder de Volkeren zijn mensen uit landen wereldwijd die zich tijdens de oorlog hebben ingezet voor het redden van Joden. Deze dappere mensen, zelf niet Joods, riskeerden hun  leven om de vervolgde Joden te helpen. Ze worden geëerd door Yad Vashem, de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust (zie ook: Yad Vashem: een plaats en een naam).

  ‘Ik ben altijd blijven vertrouwen op G-d en het is altijd goedgekomen’

  Naast de erkenning door Yad Vashem krijgen zij ook speciale voordelen van de staat Israël in alle zaken met betrekking tot het verkrijgen van een legale verblijfsvergunning. Israël besloot in het verleden om een Rechtvaardige onder de Volkeren een visum toe te kennen waardoor hen, hun kinderen en kleinkinderen wordt toegestaan op legale wijze in Israël te wonen en te werken.

  “En zo moeten we deze goede mensen die Joden hebben geholpen tijdens de Holocaust kennen. We moeten van ze leren, en dankbaarheid en hoop, we moeten hen herinneren.” (Elie Wiesel)

  Thema

  Over de auteur