fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Voor- en nadelen in de natuur

  Joanne Nihom - 5 juli 2019

  De voor- en nadelen van wonen in een landelijke omgeving met een heel warm klimaat.

  In mijn tuin groeien avocado’s, druiven, mango’s, passieflora en verschillende kruiden. Alleen de vruchtjes van de lychee hebben de hittegolven niet overleefd.

  Ook in het huis is het een drukte van jewelste. Allereerst de twee katten die langskwamen en nooit meer zijn weggegaan. Ze zorgen ervoor dat er minder muizen het huis binnenkomen. Maar laten ook graag zien dat ze ‘ze hebben uitgeschakeld’ en ik ben inmiddels gewend aan hier en daar dode muizen.

  Al jaren zijn ook een aantal salamandertjes vaste huisgenoten. Ze schieten langs de muren, in alle stilte, en hebben het druk met het vangen van vliegjes en kleine spinnetjes. Dan kakkerlakken, ook fijne huisgenoten. Ik begrijp nooit helemaal wat hun functie is, maar mijn huis is niet vies, dus daar komen ze niet op af. Plotseling zijn ze er. En dan ook bij de buren, voor, achter en naast. Als een soort epidemie, die ook zo weer voorbij kan zijn.

  Plotseling zijn ze er.

  Het zijn razendsnelle beestjes  die moeilijk te vangen zijn. Het lukt me altijd wel en dan laat ik ze weer los in de tuin. Of dat helpt en of ze dan niet gelijk weer terugkeren, weet ik niet; ik heb in ieder geval het gevoel dat ik een kakkerlak gered heb. Verder zijn er grote en kleine spinnen en andere diertjes. Ik draai er mijn hand niet voor om.

  Het enige waar ik niet tegen kan, zijn mieren. Ook die zijn er plotseling en in enorme hoeveelheden. Ze marcheren in lange rijen door het huis.  Waar ze vandaan komen? Ik heb geen idee, maar ze zijn er, zodra er ook maar ergens een heel, heel klein kruimeltje lekkers ligt. Als ik ze buiten in de velden zie, fascineert het me hoe ze lopen, hoe hard ze werken en wat ze doen. Ik kan er lang naar kijken. Maar in mijn huis horen ze gewoon niet.

  Via, via begreep ik dat kaneel helpt, daar houden ze niet van en in mijn huis liggen nu overal staafjes kaneel.

  Of het helpt? Wordt vervolgd.

  Thema

  Over de auteur