fbpx
 • Premier Netanyahu, juni 2019. - Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Woede in Israël over Europese passiviteit inzake Iran

  Yochanan Visser - 19 juli 2019

  Israёl is kwaad op de Europese Unie over de wijze waarop de landenorganisatie omgaat met het toenemende Iraanse probleem.

  Afgelopen maandag kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen in Brussel om te praten over de toenemende spanningen met Iran, nadat de Islamitische Republiek besloot om bepaalde delen van de zogenaamde JCPOA, het nucleaire akkoord tussen Iran en vijf wereldmachten, niet meer uit te voeren.

  De Iraniёrs besloten onlangs om de drempel van de voorraad van 300 kilogram laag verrijkt uranium te overschrijden en om uranium te verrijken tot 5 procent in plaats van de onder de JCPOA toegestane 3.67 procent. De maatregelen waren een reactie op de immer toenemende sancties van de Amerikaanse regering van Donald J. Trump.

  Europese reacties

  Frederica Mogherini, de Eurocommissaris verantwoordelijk voor Buitenlandse Politiek en Veiligheidspolitiek, zei dat de Iraanse schendingen “niet betekenisvol genoeg” waren om de Europese Unie te bewegen om opnieuw sancties in te voeren tegen Iran.

  Jeremy Hunt, de Britse minister voor Buitenlandse Zaken, denkt dat er nog altijd een kleine kans is om de JCPOA “levend” te houden. Terwijl Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat de Europeanen verenigd moeten blijven in de reactie op de “slechte beslissing” van Iran op de “slechte beslissing” van de Verenigde Staten om uit de overeenkomst te stappen.

  Iraanse reactie

  Iran heeft ondertussen de bereidheid getoond om opnieuw te onderhandelen over de JCPOA, maar stelde als voorwaarde dat de VS eerst de opnieuw ingevoerde sancties opheft. De kans daarop is echter nihil en Iran heeft nu een nieuwe deadline gesteld van anderhalve maand voor de EU om maatregelen te nemen die het Amerikaanse sanctieregime zouden kunnen omzeilen.

  Het agentschap had meer dan een half jaar nodig om tot de conclusie te komen dat premier Netanyahu gelijk had

  Javad Zarif, de Iraanse minister voor Buitenlandse Zaken, gaf later aan dat Iran ook bereid zou zijn om meer uitgebreide inspecties van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) toe te staan in ruil voor het opheffen van sancties. De IAEA heeft, bijvoorbeeld, nooit van Iran geёist dat het militaire faciliteiten zoals Parchin, waar de Islamitische Republiek naar verluidt testen heeft uitgevoerd met ontstekers van kernkoppen, zou openen voor inspecties.

  Israëlische reactie

  Premier Benjamin Netanyahu van Israёl reageerde woedend op de beslissing van de EU en publiceerde een video waarin hij de Europese houding vergeleek met het passivisme waarmee Europa reageerde op het opkomende gevaar van nazi-Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw.

  “De Europese reactie doet me denken aan de  struisvogelpolitiek van Europa in de jaren dertig. Toen waren er ook [staten] die hun hoofden in het zand staken en weigerden om het naderende gevaar te zien,” zei Netanyahu. “Klaarblijkelijk zijn er nu ook Europese staten die niet wakker zullen schrikken totdat er Iraanse nucleaire raketten op Europa zullen vallen. Maar dan zal het te laat zijn,” voegde de premier eraan toe.

  Geen gegevens

  Officieel had de EU een mechanisme in werking moeten zetten dat zou moeten leiden tot herinvoering van sancties in het geval dat Iran de JCPOA zou schenden. Mogherini maakte echter duidelijk dat de EU niet over gegevens van het Internationaal Atoom Agentschap beschikt die een dergelijke maatregel zou rechtvaardigen.

  “De huidige schendingen [van de JCPOA] worden beschouwd als niet genoeg betekenisvol,” zei de EU-vertegenwoordigster. “De deal is nog altijd in leven maar niet in goede gezondheid. We hopen dat en inviteren Iran om terug te komen op de stappen die men ondernam en om terug te keren naar volledige uitvoering van het akkoord,” zei Mogherini tijdens een persconferentie.

  De kritiek van Netanyahu op Europa wordt gedeeld door de Israёlische oppositie. Benny Ganz, de leider van de grootste oppositiepartij ‘Blauw en Wit’ zei dat het “cruciaal is dat we onze vrienden in Europa herinneren aan het feit dat Iran een wereldwijd probleem is dat de wereldvrede bedreigt”.

  “Maar dan zal het te laat zijn.”

  Bewijzen

  Zoals wij eerder berichtten beschikt de IAEA nu naar verluidt over bewijzen dat Iran een niet gedeclareerde nucleaire faciliteit in Teheran had waar 15 kilogram radioactief materiaal en 300 ton nucleair gerelateerde materialen waren opgeslagen. De IAEA had meer dan een half jaar nodig om tot de conclusie te komen dat premier Netanyahu gelijk had toen hij het bestaan van de faciliteit openbaarde tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, eind vorig jaar.

  Het Israёlische TV-station Kanaal 13 bracht het nieuws over de IAEA-inspecties van de bewuste geheime faciliteit in Teheran naar buiten begin juli, maar het Atoomagentschap heeft haar bevindingen nog altijd niet gepubliceerd.

  Verdachte werkzaamheden

  Iran voert volgens het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS) in Washington DC ook verdachte werkzaamheden uit in het ondergrondse complex Fordow.

  Fordow zou onder de JCPOA hebben moeten functioneren als een internationaal onderzoekscentrum, maar ISIS-deskundigen zoals David Albright, een voormalige IAEA-inspecteur, kwamen tot de conclusie dat de Iraniёrs de ondergrondse faciliteit gebruiken om er in de toekomst hoogverrijkt uranium te gaan vervaardigen.

  Het complex is bewust diep onder de grond gebouwd en wordt onder andere beschermd tegen luchtaanvallen door het Russische S-300 rakettenschild. Deskundigen zeggen dat dit een indicatie is dat Iran Fordow nog altijd gebruikt voor illegale nucleaire activiteiten.

  Thema

  Over de auteur