fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zij maakten alija

  Julia - 19 juli 2019

  Dagelijks kom ik mensen tegen die alija hebben gemaakt. Letterlijk betekent het Hebreeuwse woord ‘Aliyah’ stijgen of opstaan, maar het woord wordt al jaren gebruikt om het verhuizen van Joden naar Israël aan te duiden.

  Het land Israël is het middelpunt van het Joodse universum en vanaf 1948 opende de staat Israël dan ook haar deuren voor alle Joden op de wereld. Israël aanvaardde de wet van terugkeer en hierdoor konden Joden vanuit de hele wereld alija maken, oftewel verhuizen, en Israëlisch staatsburger worden. Ik sprak met meerdere mensen die alija maakten en een nieuw leven opbouwden in Israël.

  België – Antwerpen

  Ik ben aan het werk bij Aleh als ik plotseling een bekende taal hoor. Ik kijk achterom en zie een orthodox-religieuze vrouw Vlaams praten aan de telefoon. Ik heb al meerdere malen met haar gesproken, maar heb nooit geweten dat we praktisch dezelfde taal spreken. Ik raak met haar in gesprek en zij vertelt dat ze een jaar geleden alija heeft gemaakt vanuit België. Ze studeerde in Antwerpen en nadat zij haar studie had afgerond, trouwde zij met een Israëlische man. Ze liet haar hele familie achter om samen met haar man een nieuw leven op te bouwen in Israël. Nu is ze hoogzwanger.

  ‘Morgen vlieg ik naar België om daar te bevallen. Ik verblijf bij mijn ouders’, vertelt ze met een grote glimlach. ‘Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik kom hier beter tot mijn recht voor wat betreft mijn levensovertuiging en voel mij hier thuis. Wel mis ik mijn moeder en vader enorm en ik hoop dat ook zij in de toekomst alija zullen maken en bij mij in de buurt komen wonen. Het is een heel ander leven hier dan in België, maar ondanks het dagelijkse gemis van mijn familie is dit de beste keuze geweest voor mij en mijn toekomstige kinderen. We worden vanuit alle kanten ondersteund om hier een leven op te bouwen. Financieel is het niet makkelijk maar met hulp komen wij er wel’.

  Voor een Jood is alija maken thuiskomen in een onbekend land’.

  Amerika – New York

  Ik ben op kraambezoek bij een jonge vrouw die net haar twee kindje heeft gekregen. Ik heb een heel schattig klein truitje meegenomen voor haar pasgeboren baby’tje. Ze is er erg blij mee. Deze jonge vrouw maakte drie jaar geleden alija vanuit New York, een droom die uitkwam. Ik krijg het trouwalbum in mijn handen gedrukt en ik blader er doorheen. Ze vertelt me het hele verhaal van de ontmoeting tot aan de trouwerij. Hun gezamenlijke droom om alija te maken bracht hen dichter bij elkaar. Ze vertelt dat zij in New York werkte als verpleegkundige in een groot ziekenhuis wat niet altijd even makkelijk was.

  ‘Ik droeg een ander uniform dan de gemiddelde verpleegkundige en kon aan bepaalde handelingen niet deelnemen. Hier voel ik mij meer thuis en kan ik meer zijn wie ik ben zonder dat mensen mij raar aankijken. In de afgelopen drie jaar heb ik hier mijn eigen gezin gesticht, ik ben gelukkig maar ik mis wel mijn familie. Met name met shabbat en met de feestdagen mis ik mijn familie en vriendinnen. Mijn sociale kring is hier een stuk kleiner en dat is soms moeilijk’.  Ik vraag haar naar de toekomst: ‘We zijn gelukkig hier, maar we denken er ook wel eens aan om terug te gaan naar Amerika’.

  Amerika – New Jersey

  Regelmatig kwam ik bij hen over de vloer. Zeker in het begin van mijn tijd in Israël was dit een familie waar ik veel was. Een moeder (verpleegkundige), een vader (notaris) en vijf kinderen onder de 18 jaar genieten van hun leven in Israël in een plaatsje net buiten Jeruzalem. Moeder maakte op haar negentiende vanuit New Jersey alija en trouwde vier maanden daarna met vader die ook alija had gemaakt vanuit Engeland.  Samen bouwden zij een nieuw leven op in Israël en kregen vijf kinderen.

  ‘De beste keuze die ik ooit heb gemaakt; ik voel mij hier thuis en ik denk dat ik hier het beste leven kan bieden aan mijn kinderen. Een deel van de familie woont nu ook in Israël, wat het wel makkelijker maakt, en mijn ouders komen regelmatig op bezoek. Voor een Jood is alija maken thuiskomen in een onbekend land’.

  Thema

  Over de auteur