fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Geen nieuws of selectief nieuws?

  Joanne Nihom - 26 augustus 2019

  Onlangs sprak ik telefonisch met een vriend uit Nederland. Ik vertelde hem over de aanslagen in het zuiden vanuit Gaza en de reactie van Israël: hevige bombardementen.

  Hij reageerde wat verbaasd: ‘Is de reactie vanuit Israël niet wat buitensporig?’ Ik voelde irritatie opkomen, wat de afgelopen jaren wel vaker het geval is geweest in gesprekken met Nederlandse vrienden.

  Al jaren vraag ik me af of het bombarderen van Gaza dé oplossing is. Maar, als je wordt aangevallen, dan heb je niet alleen het recht, maar ook de plicht om te reageren. De woorden van mijn vriend bleven door mijn hoofd spoken. Ik ken hem als een intelligente, belezen man. Hij leest niet alleen boeken, maar ook kranten. Hij weet wat er in de wereld omgaat. Waarom dan toch zo’n reactie? Het antwoord is simpel, hoewel ik daar pas na een paar dagen achter kwam.

  Selectief

  Een groot gedeelte van de media buiten Israël verslaan selectief wat hier gebeurt. De dagelijkse aanslagen vanuit Gaza en de Westelijke Jordaanoever zijn geen nieuws. Dat is het pas als het gaat om een ‘grote’ aanslag, of als Israël een hevig bombardement uitvoert. En dat laatste lijkt dan buiten elke proportie. Die reactie komt omdat er een groot deel aan informatie ontbreekt.

  Het antwoord is simpel, hoewel ik daar pas na een paar dagen achter kwam.

  Het verhaal heeft nog een andere kant. Als ik de dagelijkse aanslagen regelmatig zou delen, maak ik van Israël een land waar je beter niet naar toe kunt gaan, want het is er eng en gevaarlijk. Alleen diegenen die Israël wel eens bezocht hebben, weten dat dat niet zo is, dat ‘de ellende’ in een beperkt gebied plaatsvindt.

  Mijn vriend ga ik wat vaker op de hoogte houden van wat hier gebeurt, zodat hij de represailles van Israël wellicht beter begrijpt. Wellicht praat hij er dan weer over met zijn vrienden… en gaat er een klein balletje rollen.

  Ik moet toch ergens beginnen!

  Vrijdagmiddag 23 augustus

  Mijn blog is af. Voordat ik de computer uitzet, kijk ik nog even op internet om het laatste nieuws te lezen. Bij een aanslag vanmorgen op de Westelijke Jordaanoever is de 17-jarige Rina Schenrav vermoord door een Palestijnse terrorist. Haar broer en vader verkeren nog in levensgevaar.

  Gisteren was Rina een onbekend meisje dat van haar leven genoot. Vandaag kent heel Israël haar naam en rouwt mee met haar familie.

  Vrijdag begin van de avond 23 augustus

  De NOS doet verslag van de aanslag van vanmorgen; het wordt als een explosie afgedaan. Dit blog draag ik op aan Rina. Moge de herinneringen aan haar voor altijd tot zegen zijn. Omein.

  Thema

  Over de auteur