fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoopgevend

  Joanne Nihom - 19 augustus 2019

  Afgelopen vrijdagavond. Na de dienst in de synagoge loop ik naar huis; er hangt een devote, stille en vredige sabbatsfeer in de lucht. We eten bij vrienden en hebben een gezellige avond.

  Bij thuiskomst settel ik me op de patio om verder te lezen in een prachtig boek. Het is broeierig warm, op de achtergrond zorgen krekels voor muziek.

  Verstoord

  Dan wordt de rust van de sabbat verstoord door allerlei piepjes op mijn telefoon. De alarm-WhatsApp. De piepjes geven aan dat er, vanuit Gaza, raketten worden afgeschoten op Israël. Aan de zuidelijke grens is de sabbat voorbij. Voor de mensen daar is het rennen voor hun leven en zoals zo vaak in de afgelopen jaren, zullen zij de avond en nacht in de schuilkelders doorbrengen.

  Raketaanslagen, andere soorten aanslagen en ‘pogingen tot’ zijn de afgelopen dagen weer aan de orde van de dag. Een patroon om moedeloos van te worden. Een geweldsspiraal die maar niet lijkt op te houden.

  In mijn boek kom ik niet verder. Steeds weer dwalen mijn gedachten af naar het zuiden.

  Apetrots

  Weer een piep op mijn telefoon. Dit keer is het mijn neef uit Nederland. Hij werkt bij een recruitmentbedrijf. ‘Sabbat shalom, ik wil iets met je delen.’ Apetrots is hij. Hij heeft een jongeman uit Iran aan werk geholpen. De man woonde in Maleisië en was naar Nederland gekomen om voor een Amerikaans bedrijf te werken. Maar eenmaal in Nederland liet het bedrijf weten geen ‘vijanden’ in dienst te nemen. Via, via was hij bij mijn neef terechtgekomen. ‘Het is me gelukt, sinds vandaag heeft hij een baan. Is het niet bijzonder? Een Joodse jongen die een Iraniër helpt. En dat niet alleen, we zijn inmiddels goede vrienden.’

  Zijn bericht maakt me blij en zorgt voor een mooie afsluiting van een nare avond.

  Steeds weer dwalen mijn gedachten af naar het zuiden.

  Weer stil

  Als ik de volgende morgen wakker word, lees ik dat het Israëlische leger gedurende de nacht, als tegenactie van de raketten, Gaza heeft gebombardeerd. Het bericht laat ook weten dat het nu ‘weer stil is’ in het zuiden.

  Ik hoor mezelf hardop denken: ‘Als beide kanten bij ‘nu weer stil’ waren begonnen, dan had dat een hoop ellende gescheeld.’

  Het is dit jaar veertien jaar geleden dat Israël zich terugtrok uit Gaza. Sindsdien zijn er meer dan 25.000 raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten.

  Thema

  Over de auteur