fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëlische luchtmacht voorkomt Iraanse aanval

  Yochanan Visser - 26 augustus 2019

  Om 11 uur zaterdagavond zat ondergetekende op het dakterras van een huis in het noorden van Israёl, toen een aantal Israёlische gevechtsvliegtuigen richting de Libanese grens vlogen waar zij vervolgens hun lichten doofden en het luchtruim van Libanon binnenvlogen.

  Een aantal minuten later kwamen de eerste berichten over luide explosies in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus binnen. Later bleek dat een basis van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde in het Syrische dorp Aqraba het doelwit was van de Israёlische luchtmacht (IAF).

  Burgerslachtoffers

  Naar verluidt werden een Iraniёr en twee Hezbollah terroristen gedood bij de aanval, die zorgvuldig gepland was en die een grote terroristische aanslag op burgers in het noorden van Israёl voorkwam.

  De woordvoerder van het Israëlische leger, Brigade-Generaal Ronen Manelis, maakte bekend dat een aantal Iraanse onbemande vliegtuigen (UAV’s), die geladen waren met explosieven, bij de aanval waren verwoest. De UAV’s zouden door leden van de Quds Force naar het noorden van Israёl worden gedirigeerd waar zij doelen (woonwijken) hadden moeten opblazen, met het doel zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken.

  Soleimani

  De hele Iraanse operatie werd naar verluidt opnieuw overzien door Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds Force en de man die verantwoordelijk was voor de export van de Islamitische Revolutie naar landen zoals Syriё en Irak. Soleimani had op zijn beurt de geplande aanslag op Israёlische dorpen en steden nauwkeurig voorbereid en begon maanden geleden al met de voorbereidingen.

  Brigade-Generaal Manelis zei dat de UAV’s in kwestie ook door de Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen werden gebruikt om aanvallen op Saoedi-Arabiё uit te voeren.

  Het Israёlische leger (IDF) werd kort na de aanval van de Israëlische luchtmacht op de Quds Brigade in de hoogste staat van paraatheid gebracht en de spanning in Noord-Israёl was duidelijk voelbaar.

  Dit heeft niet kunnen voorkomen dat Iran Syriё verandert in een vazalstaat.

  Libanon

  Later op zaterdagnacht kwamen er berichten binnen over een nieuwe actie van de Israëlische luchtmacht tegen Hezbollah in Beiroet, Libanon. Het Libanese leger (LAF) maakte bekend dat twee Israёlische UAV’s waren ontploft nabij het mediacentrum van Hezbollah en in de wijk Dahiyeh, waar Hezbollah haar hoofdkwartier heeft. Volgens het Libanese leger en Hezbollah was één van de twee UAV’s geladen met explosieven, waarschijnlijk die het mediacentrum van Hezbollah in de wijk Moawwas zwaar beschadigde.

  De verrassingsaanval op Hezbollah in Beiroet werd niet opgeёist door het Israёlische leger, in tegenstelling tot de aanval op Aqraba, die openlijk werd besproken door Manelis, legerstafchef Kochavi en Premier Netanyahu in zijn hoedanigheid van Minister van Defensie.

  Aanval voorkomen

  “In een grote operatie slaagden we erin om een aanval van de Iraanse Quds Brigade op Israёl te voorkomen,” zei de premier die eraan toevoegde dat Israёlische strijdkrachten “in iedere sector” opereren tegen “de Iraanse agressie.” “Wanneer iemand opstaat om jou te doden, doodt hem eerst,” zei Netanyahu, gebruikmakend van een bekend Talmoedisch gezegde over het recht om een aanvaller te neutraliseren voordat hij zijn moorddadige plan kan uitvoeren. Netanyahu herhaalde dat Iran nergens immuniteit zal kennen wanneer het doorgaat met de voorbereidingen op oorlog via verschillende fronten tegen Israёl.

  Derde front

  Minister Tzachi HaNegbi maakte later bekend dat Iran had geprobeerd om een derde front tegen Israёl vanaf de Syrische Golan Hoogvlakte te openen.

  Het Israёlische leger heeft honderden luchtaanvallen op Iraanse en Hezbollah doelen in Syriё uitgevoerd. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat Iran langzaamaan Syriё verandert in een vazalstaat, waarvandaan in de toekomst Sjiitische milities samen met Hezbollah en de Quds Brigade een nieuw front tegen Israёl zullen openen.

  Plan wordt werkelijkheid

  Twee Israёlische onderzoekers met ruime militaire ervaring publiceerden medio augustus een onthutsend rapport over de Iraanse activiteiten in Syriё. De twee, Kolonel (BD) Jaques Neriah en Brigade-Generaal (BD) Shimon Shapira schreven dat Soleimani in 2013 een geheime vergadering voorzat in Iran die ook werd bijgewoond door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Tijdens die vergadering werd een plan besproken om een 150.000 man sterke Sjiitische strijdmacht te vormen die de grens met Israёl op de Golan Hoogvlakte moest gaan opwarmen.

  Vandaag de dag is dit plan werkelijkheid geworden en heeft Hezbollah de controle over het grensgebied met Israёl op de Golan overgenomen. Dit is strijdig met een overeenkomst tussen Rusland en Israёl uit 2018 die voorzag in de creatie van een tachtig kilometer brede bufferzone langs de grens met Israёl, waar geen aan Iran gerelateerde troepen zouden worden toegelaten.

  Zuid-Syrië

  De Quds Brigade en Hezbollah hebben nu (raket)basissen in verschillende regio’s in Syriё Eén daarvan bevindt zich in de provincie Suweida in Zuid-Syriё, die ook wordt aangeduid als Har HaDruzi (Druzische Berg) in Israёl.

  Hezbollah heeft verder in 2018 in Zuid-Syriё 3.500 Arabieren geronseld voor de vorming van de nieuwe strijdmacht tegen Israёl. Hezbollah commandanten voeren verder het bevel over eenheden van het leger van de Syrische dictator Bashar al-Assad en de Libanese terreurgroep heeft nu vier basissen vlakbij de Israёlische grens.

  ‘‘Assad is slechts een pion in de handen van Teheran’’

  Volgens Neriah en Shapira voert Hezbollah nu het commando over vijf Sjiitische milities in Zuid-Syriё die worden voorbereid op oorlog tegen Israёl.

  De Quds Brigade en Hezbollah hebben sinds eind 2018 de beschikking over radar- en afluisterposten dicht bij de Israёlische grens en verzamelen inlichtingen over de bewegingen van de Israëlische luchtmacht op de Golan Hoogvlakte.

  Zuivering

  Etnische zuivering van Zuid-Syriё waar de gewapende Soennitische opstand tegen Assad in 2011 begon, is een ander middel dat Iran de mogelijkheid moet geven om een front tegen Israёl te openen op de Golan Hoogvlakte. Soennitische Syrische Arabieren die verdreven waren uit hun huizen tijdens de nu acht jaar durende oorlog mogen niet naar huis terugkeren, tenzij zij zich bekeren tot de Sjiitische stroming van islam die door het regime in Iran wordt aangehangen.

  Iran maakt verder gebruik van NGO’s die humanitaire en financiёle hulp verstrekken aan de straatarme Syrische bevolking om zo haar invloed over het van oorsprong Soennitische land uit te breiden. Hezbollah officials gebruiken verder stromannen om land aan te kopen nabij de Israёlische grens.

  Pion

  Neriah en Shapiro zeggen dat Iran, en niet Assad, de staat Syriё, runt en dat de Israёlische pogingen om dit te voorkomen slechts gedeeltelijk resultaat hebben gehad. Assad is slechts een pion in de handen van Teheran, aldus de Israёlische experts.

  Hun rapport werd gepubliceerd voordat duidelijk werd dat Israёl haar werkgebied tegen de Quds Brigade heeft uitgebreid tot Irak, waar de laatste maand wapendepots behorende tot de al-Hashd al-Shaabi organisatie van Sjiitische milities op raadselachtige wijze explodeerden. Amerikaanse regeringsfunctionarissen bevestigden dit weekend dat Israёl achter deze ontploffingen zit.

  De Israёlische luchtmacht gebruikt waarschijnlijk Harop aanval-UAV’s om de levering van geavanceerde wapens aan al-Hashd al-Shaabi te voorkomen en niet de nieuwe F-35 Adir stealth straaljager die in staat is om missies in Irak uit te voeren.

  De geheimzinnige ontploffingen vinden vooral overdag plaats en niet ’s nachts, zoals het geval is in Syriё. Videobeelden van de incidenten die werden gepubliceerd op de sociale media lieten geen vliegtuigen in de lucht zien voor en na de explosies.

  Thema

  Over de auteur