fbpx
 • De Italiaanse groep in Bratslav, Oekraïne.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Koen en zijn team kregen bezoek uit Italië

  Koen Carlier - 23 augustus 2019

  Van 10 tot 19 augustus hadden we hier twaalf Italianen op bezoek voor een bemoedigingsreis! De meeste deelnemers waren voor de eerste keer in Oekraïne, waaronder zes jongeren.

  De reis was op verzoek van Edda Fogarollo, die verantwoordelijk is voor ‘Christenen voor Israël’ in Italië sinds 2011. Edda is een veel gevraagd spreekster in Italië over de Holocaust. Ook geeft ze lezingen aan de universiteit.

  Zo gezegd, zo gedaan

  Op haar verzoek wilde ze ook met de groep een meerdaags bezoek brengen aan Odessa. Zo gezegd, zo gedaan. Op het programma stonden een aantal bezoeken aan Joodse massagraven plus uitleg, bezoek aan de Joodse school in Bela Tserkva, het inpakken en uitdelen van 1000 voedselpakketten, luisteren naar de verhalen van Holocaustoverlevenden in verschillende stettls (dorpjes waar vroeger veel Joden woonden), in kleine groepjes bij de mensen thuis op bezoek, ontmoeting met een gevluchte rabbijn uit Donetsk vanwege de oorlog en als afsluiter een driedaags bezoek aan Odessa, een grote havenstad aan de Zwarte Zee met een rijke Joodse geschiedenis.

  Maquette

  Het Holocaustmuseum had veel aandacht van de Italianen. Daar is ook een maquette te zien van negen grote opslagplaatsen, waar meer dan 23.000 Joden uit Odessa levend zijn verbrand. Eén Joodse man die dit als klein kind had meegemaakt, is onlangs gestorven. Op die grote oppervlakte aan de rand van Odessa staan nu flatgebouwen. Die afschuwelijke plaats, waar een monument is geplaatst, hebben we bezocht.

  Alija

  Het volgende bezoek was aan de organisatie Tikva (betekent ‘hoop’), waarmee Christenen voor Israël samenwerkt in Odessa. Deze organisatie zorgt voor Joodse wezen en kinderen die uit gebroken gezinnen komen en biedt hen een kans op goed onderwijs. Veel kinderen gaan daarna ook naar Israël met een alija-studeerprogramma!

  In een van de Joodse scholen heeft de reisgroep 500 voedselpakketten uitgeladen en aan een aantal Joodse families uitgedeeld, die hun voedselpakket kwamen ophalen. Een bezoek aan het plaatselijk Joods Agentschap was heel leerzaam. De verantwoordelijke Shmuel Shpak vertelde dat er nog ongeveer 30.000 Joden in Odessa wonen. Regelmatig zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Odessa naar Tel Aviv met olim/emigranten!

  We hadden een ontmoeting met een aantal Joodse families die eind augustus voorgoed zullen vertrekken naar Israël.

  Groot was de verbazing van de Italianen toen we na de lezing een ontmoeting hadden met een aantal Joodse families die eind augustus voorgoed zullen vertrekken naar Israël. Ze vertelden ons waarom ze gingen en hoe lang ze bezig waren geweest om alle documenten in orde te brengen. Een aantal jonge families gaat integreren in Israël via het programma ‘First Home in the Homeland’ waar de eerste vijf maanden intensief Hebreeuws wordt geleerd.

  Sabbatsmaaltijd

  Op vrijdagavond hebben we een synagogedienst meegemaakt in de grote synagoge, in de Joodse straat waar eens Vladimir Jabotinsky heeft gewoond, een bekende Zionistenleider. Veel straten in Israël zijn naar hem genoemd.

  Na de dienst was er een eenvoudige sabbatsmaaltijd waar 200 aanwezigen waren. Aan onze tafel ontmoetten we een Joodse vrouw, Loeba, die 30 jaar geleden alija uit Odessa had gemaakt met haar eenjarige dochter. Ze was nu even terug voor een kort bezoek aan haar geboortestad en ze was nogal nieuwsgierig naar wie we waren en waarom we in Odessa waren.

  Geschiedenis

  Loeba vertelde ook iets over haar geschiedenis. Haar vader heeft het concentratiekamp Pechora overleefd, 40 kilometer van Tulchin vandaan. Hier zat ook Rita Schweibes als kind. Loeba heeft in Israël nog vier kinderen grootgebracht. De reden voor haar alija was dat ze als een Joodse familie in een vrij land wilden leven, wat toen praktisch onmogelijk was in Oekraïne vanwege het antisemitisme en allerlei beperkingen die Joden toen opgelegd kregen.

  Hollanddorp

  We vertelden ons verhaal en een stukje over de geschiedenis hoe Christenen voor Israël is ontstaan in Nederland, nu bijna 40 jaar geleden. Plotseling onderbrak ze ons en zei: ‘Maar toen ik alija maakte en met duizenden tegelijk uit het Noorderland [voormalige Sovjetunie] in Israël aankwam, hebben we een aantal jaren wegens plaatsgebrek gewoond in caravans. Dat heette toen ‘Hollanddorp’. Heeft dit iets met jullie te maken?’

  Dit was begin jaren negentig inderdaad een project van Christenen voor Israël. ‘Hollanddorp’ werd gebouwd in de heuvels vlakbij Bethlehem om de toen vele nieuwkomers te helpen met onderdak en integratie. Israël kon toen de grote instroom van emigranten bijna niet aan.

  We namen afscheid, maar Loeba hoopt ons nog eens weer te zien. Wie weet in Israël? Ook namen we afscheid van de Italianen, na een vermoeiende, maar leerzame bemoedigingsreis!

  Opperrabbijn Binyomin en Blouma Jacobs

  Veel tijd om uit te rusten is er niet, want vanaf maandag krijgen we een groep uit Nederland en Duitsland voor een korte bemoedigingsreis, de onthulling van het kindermonument in Bela Tserkva waarover zoveel te doen was, en gaan we in totaal 2000 voedselpakketten inpakken waarvoor gisteren de producten in bulk zijn geleverd.

  Achter de schermen gaan onze chauffeurs onvermoeibaar verder met het helpen van Joodse families op weg naar het beloofde land!

  Fotogalerij

  Klik op de foto om te vergroten en op het pijltje naar rechts voor de volgende foto.

  Thema

  Over de auteur