fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Liefde in Israël

  Julia - 21 augustus 2019

  Ik zit even lekker bij een van mijn vriendinnen op het balkon als haar dochtertje van één jaar komt aangewaggeld. Ze pakt mijn hand, brabbelt iets onverstaanbaars en slaagt erin mij mee te trekken naar haar speelgoed. Ze kijkt mij aan, gaat bij haar speelgoed zitten en, ja hoor, ze heeft het voor elkaar. Samen zitten we op de grond. We lezen een Nederlands boekje en spelen met haar houten hondje ‘Takkie’, het hondje van Jip en Janneke. Een half Nederlands, half Israëlisch kindje. Haar vader spreekt Hebreeuws met haar en haar moeder Nederlands. Mijn vriendin komt de kamer binnen en zegt: ‘Gelukkig nog iemand die een Nederlands boekje met haar leest’.

  In de afgelopen jaren heb ik veel Nederlanders ontmoet in Israël. Nederlandse Joden, zendelingen, Nederlanders die voor hun werk in Israël zijn. Maar ook ontmoette ik verbazingwekkend veel jonge Nederlandse vrouwen die hun grote liefde vonden in Israël. Een van de jonge Nederlandse vrouwen die haar toch wel perfecte leventje in Nederland achterliet om bij de liefde van haar leven te kunnen zijn in Israël vertelt mij haar verhaal.

  ‘Ik had er nooit maar een seconde over nagedacht om naar Israël te gaan. Dat trok mij namelijk helemaal niet.’

  ‘Ik studeerde aan de Hogeschool der Kunsten in Utrecht, had een heerlijk appartementje voor mijzelf en had alles goed voor elkaar. Ik was van plan om mijn stage te lopen in het buitenland. Het land waar ik mijn keus op had laten vallen, was het niet geworden en toen bleef alleen Israël nog over. Ik had er nooit maar een seconde over nagedacht om naar Israël te gaan. Dat trok mij namelijk helemaal niet. Uiteindelijk ben ik toch gegaan. Ik studeerde aan de Bezalel Academy of Arts and Design, een bekende kunstacademie in Jeruzalem.’

  Toezichthouder

  De Bezalel Academy of Arts and Design is de nationale kunstacademie van Israël en de grootste kunstacademie in het Midden-Oosten. De academie is vernoemd naar Bezalel, die door Mozes werd aangesteld als toezichthouder op het ontwerp en de bouw van de tabernakel;

  1 De Heer zei tegen Mozes: 2 “Ik heb iemand uitgekozen die alles moet maken: Bezalel. Hij is de zoon van Uri, die een zoon is van Hur, uit de stam van Juda. 3 Ik heb hem gevuld met mijn Geest. Mijn Geest geeft hem alle wijsheid, verstand en kennis die hij voor het werk nodig heeft. 4 Zo kan hij alles ontwerpen en maken wat er van goud, zilver en koper gemaakt moet worden. 5 Ook kan hij de edelstenen bewerken en inzetten en het houtsnijwerk maken. (Exodus 31:1-5)

  De kunstacademie werd in 1906 opgericht door kunstenaar Boris Schatz en is uitgegroeid tot een van ’s werelds meest prestigieuze kunstacademies. De Bezalel Academy is uniek vanwege het vermogen zich aan te passen aan culturele veranderingen en de vele doorbraken op cultureel gebied.

  Mijn  studie aan de kunstacademie was heel leerzaam en ik ben blij dat ik daar heb mogen studeren. Ik had het best naar mijn zin in Israël, maar toen het einde van mijn stage in zicht kwam, wist ik zeker dat ik hier niet meer terug zou komen. Dat liep echter helemaal anders. Net voordat ik terug zou gaan naar Nederland leerde ik mijn huidige man kennen, ik werd verliefd op een Israëliër en mijn hele leven stond op zijn kop! Ik besloot mijn leven in Nederland af te sluiten, studeerde af in Utrecht en startte mijn nieuwe leven in Israël. Het leven hier is niet makkelijk. Ik was een onafhankelijke vrouw, maar hier ben ik veel afhankelijker omdat ik de taal nog niet zo goed spreek en ik mijn werkzame leven nog moet opbouwen. Zo langzamerhand begin ik wel mijn draai te vinden hier en dringt het besef steeds verder door dat dit mijn nieuwe leven is.’

  Thema

  Over de auteur