fbpx
 • - Foto: Sharooz Mazloomi/CC2.0 Flickr
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Op bezoek tijdens het Offerfeest

  Joanne Nihom - 12 augustus 2019

  Een heerlijke, zwoele avond, het is bijna schemer. We zijn op bezoek bij onze Arabische vrienden die Eid al-Adha, het Offerfeest, vieren, het belangrijkste feest van de Islam. Zodra de eerste ster aan de hemel verschijnt, beginnen de voorbereidingen.

  De taken zijn goed verdeeld. De mannen houden zich bezig met het aanmaken van de barbecue, het snijden en rijgen van het vlees en het grillen. De vrouwen ontfermen zich over het bereiden van de bijgerechten en dekken de tafel.

  Het is gebruikelijk dat de gasten niet mogen helpen. Ik voel me daar al jaren ongemakkelijk bij, maar heb geen keuze. Dus concentreer ik me op de televisie. Luid staat aan een live programma vanuit Mekka, waar meer dan 4 miljoen moslims bijeen zijn voor de Islamitische pelgrimstocht Hadj. Fascinerende beelden van enorme mensenmassa’s. Vrouwen en mannen, gekleed in witte of zwarte gewaden. Luid herhalen zij gezamenlijk steeds dezelfde zin, als in een trance, waarin zij Allah zegenen.

  Terwijl wij samen de maaltijd nuttigen, blijft de televisie aanstaan.

  Twee uur later rijden we, met goed gevulde buiken, terug naar huis. Het is nog geen tien minuten rijden. Twee totaal verschillende werelden … zo dichtbij en ook zo ver weg.

  Thema

  Islam

  Over de auteur