fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Reservedienstplicht heeft twee kanten

  Julia - 27 augustus 2019

  Israël, een land onder continue dreiging. Ook in het afgelopen weekend was er weer sprake van terreur. Raketten vanuit Gaza werden afgevuurd op Israël en wederom klonk het luchtalarm in het zuiden van het land. Op vrijdagmiddag kwam een jonge Joodse vrouw om het leven nadat zij werd getroffen door een bom of granaat tijdens een wandeling met familie in Samaria.

  De Israeli Defense Force, oftewel de IDF, beschermt het land Israël. Het Israëlische leger wordt gezien als een van de beste legers ter wereld. Dit moet ook wel, omdat Israël continu wordt bedreigd. Het is het enige leger ter wereld dat het bestaansrecht van een land moet verdedigen. Het leger bestaat uit zowel mannen als vrouwen. Iedereen heeft vanaf 18 jaar dienstplicht en moet zijn of haar aandeel leveren in de verdediging van het land. Vrouwen dienen twee jaar en mannen twee jaar en acht maanden. Daarnaast moet elke man tot 45 jaar een reservedienstplicht vervullen van ongeveer een maand per jaar. Ik sprak met een man over de reservedienstplicht.

  Ik ben 29 en vervul nu sinds een paar jaar reservedienstplicht. Nadat ik uit het leger kwam, liet het leger mij een klein half jaar met rust. Ik kreeg de gelegenheid om uit te rusten van mijn dienstplicht en om te reizen. Na een half jaar werd ik opgeroepen voor de reservedienst. Het ligt aan de eenheid waarin je je dienstplicht hebt vervult, of je reservedienst moet vervullen en voor hoeveel dagen per jaar. Gemiddeld is dit 25 dagen. Zelf vervul ik mijn reservedienst elke twee maanden een paar dagen aaneengesloten met een minimum aantal dagen van 20 per jaar. De werkgever is verplicht om werknemers het volledige salaris uit te betalen bij afwezigheid door reservedienstplicht. De overheid dekt deze kosten. Als je studeert in deze periode dan krijg je van de overheid het minimumsalaris uitgekeerd.

  ‘We herkenden elkaar haast niet door de lange haren en baarden!’

  Reservedienst kent twee kanten: ik werk in het dagelijks leven fulltime en mijn leven stopt heel even als ik het leger in moet. Voor mij is het maar een paar dagen tot een week aaneengesloten, maar sommige vrienden zijn soms wel twee tot drie weken in dienst. Je laat op dat moment alles achter. Je werk, je gezin, je sociale leven, en gaat van het burgerleven terug naar het legerleven. Zeker de eerste dag is het moeilijk om je aan te passen aan het leger en je leven even op hold te zetten. Ondanks het feit dat het wat aanpassingen kost, geniet ik ervan dat ik op zulke momenten mijn vrienden weer ontmoet met wie ik het hele legertraject heb doorlopen. We kennen elkaar alweer een jaar of tien en het is iedere keer weer als vanouds wanneer we elkaar ontmoeten.

  Ik kan mij mijn eerste reservedienst nog goed herinneren. Tijdens de dienstplicht ziet iedereen er hetzelfde uit. Kort geschoren haar en geen baard. Tijdens de reservedienst hoeft dit niet en die eerste keer herkenden we elkaar haast niet door de lange haren en baarden! We leken wel een stel holbewoners. Ik ben trots en gemotiveerd om mijn land te mogen dienen en verdedigen!’

  Thema

  Over de auteur