fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Samen staan ze sterk

  Julia - 1 augustus 2019
  Ik ben bij een vriend thuis als hij plotseling wordt gebeld. Op de achtergrond hoor ik een beetje waar het gesprek over gaat. Zodra het gesprek is beëindigd, valt er een stilte.
  Uiteindelijk begint hij te vertellen: ‘Een gezin bestaande uit een vader, moeder, een kindje van twee en een pasgeboren baby’tje zijn betrokken geraakt bij een zwaar auto-ongeluk. Het gezin was aan de kant van de weg gestopt op een toegestane plek, hoogstwaarschijnlijk om de moeder de gelegenheid te geven haar pasgeboren kindje te voeden. Maar de ware reden van de stop is bij niemand bekend. Een vrachtwagenchauffeur verloor de macht over het stuur terwijl hij probeerde zijn gevallen sigaret op te rapen. Hij reed vol in op de auto van het gezin. De moeder en de baby overleden ter plekke, de vader was zwaargewond en overleed enige dagen later in het ziekenhuis. De enige overlevende was het tweejarige meisje. De broer van de overleden vader is een soldaat uit mijn combat-unit in het leger. Iedereen uit de unit wordt nu opgeroepen om samen de familie van het getroffen gezin te helpen. Morgen bijvoorbeeld moet de oma van het gezin verhuizen. Dit moet doorgaan en wij gaan dat samen mogelijk maken’.

  Ik luister vol ongeloof. Zo plotseling kan het leven eindigen. Een meisje van twee jaar blijft zonder vader en moeder achter. Alle nieuwssites berichten over het noodlottige ongeval en op Facebook stromen de steunbetuigingen binnen. Zo lees ik: ‘Drie graven en een kindje dat op zoek is naar haar ouders…’

  De Joodse gemeenschap komt samen als er iets aan de hand is.

  Het valt mij op dat in situaties als deze het Joodse volk hand in hand staat om te ondersteunen waar mogelijk. Zo ook deze vriend die het gezin niet persoonlijk kent, maar met zijn hele unit de familie bijstaat. Ik praat hierover met mijn vriend. Hij beaamt dat de Joodse gemeenschap samenkomt en zich eensgezind opstelt als er iets aan de hand is. Hij geeft een aantal voorbeelden, waaronder een bijzonder voorbeeld uit de Gaza-oorlog 2014.

  Gaza-oorlog 2014. Het hele land was in spanning en het leger stond aan de grens met Gaza. De mensen in de steden rondom Gaza vertrokken naar het noorden om het vervolg daar af te wachten. Maar veel mensen dachten aan de soldaten die achterbleven in het grensgebied. Ze lieten hun huizen open zodat de soldaten konden douchen en uitrusten. Mensen vanuit het hele land stuurden eten, kleding, toiletartikelen etc. naar de soldaten. Teveel om op te noemen.

  Thema

  Over de auteur