fbpx
 • Kijkje over de bima (verhoging waarop de Thorarollen worden gelezen) en de ark (kast waarin de Thorarollen worden bewaard) van de Italiaanse synagoge. - Foto's: Petra van der Zande
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De Italiaanse synagoge

  Petra van der Zande - 5 september 2019

  “Ik zal Mijn verbond maken tussen Mij, u en uw nageslacht na u, al hun generaties door, tot een eeuwig verbond, om voor u tot een God te zijn, en voor uw nageslacht na u.” Genesis 17:7

  In de 16e eeuw woonden in Safed voor tien procent uit zuid-Italië afkomstige Joden die door het Spaanse Rijk verdreven waren. Deze “Italkiem” maakten alija vanwege ideologische en culturele factoren en rond 1938 opnieuw vanwege de politieke omstandigheden.

  In 1887 werd aan de Rehov Hillel 25 een gebouw in Duitse Tempelierenstijl gebouwd. Tot 1910 werd het Duits-Katholieke instituut als een meisjeskostschool gebruikt, maar vanaf dat jaar begonnen Italiaanse Joden er wekelijkse gebedsdiensten in te houden.

  De oorspronkelijke synagoge in Conegliano Veneto.

  Sinds de 16e eeuw bestond er in Conegliano Veneto, een Italiaans dorpje tussen Padua en Venetië, een kleine Joodse gemeenschap. De laatste synagogedienst vond plaats op Jom Kippoer 1918 met Joodse soldaten van het Oostenrijks-Hongaarse leger en hun legerrabbijn. In 1938 woonden er nog 46.000 Joden in Italië. Tijdens de Sjoa werden 7500 Italiaanse Joden vermoord en na de oorlog gingen er van de overlevenden 6000 over tot het Katholicisme. Vanwege emigratie bleven er slechts 26.000 over.

  In 1951 werd de gehele Conegliano Synagoge naar het voormalige Schmidt gebouw in Jeruzalem overgebracht. Sinds die tijd dient het daar de Italiaans-Israëlische gemeenschap. Later werd de synagoge een integraal deel van het museum dat op de tweede verdieping gevestigd is. De prachtig beschilderde zaal op de begane grond wordt nu gebruikt voor concerten, lezingen en bijzondere bijeenkomsten.

  Het tegenwoordige museum aan de Rehov Hillel 25.

  Toch is de Italiaanse synagoge geen museumstuk geworden. Iedere Sjabbat en op Joodse feestdagen worden in de synagoge diensten gehouden volgens de “Minhag Bnei Roma”. Deze eeuwenoude Joodse rituelen komen overeen met de Israëlische gebruiken tijdens de Tweede Tempelperiode.

  Het Umberto Nahon Museum van Italiaans-Joodse kunst werd in 1983 opgericht. Het bevat originele voorwerpen en documentatie afkomstig uit alle Joodse Italiaanse gemeenschappen. Zo komen de antieke lampen uit synagogen in Ferrara, Pisa, Mantua en Venetië.

  De 15.000 in Israel woonachtige ‘Italkiem’ behoren tot de weinige groepen die de autoriteiten het minst om hulp vragen. Vanwege hun grote solidariteit en individuele hulpbronnen van gemeenschapsleden lossen zij hun eigen immigratieproblemen op. Door samensmelting van hun culturele erfgoed dragen de Italiaanse Joden veel bij aan de Israëlische maatschappij: hetzij op academisch niveau, het leger, landbouw, cultuur, de kibboets en op diplomatiek gebied.

  De Italiaanse synagoge en museum zijn zeer de moeite waard om een keertje te bezoeken! Rehov Hillel 25, Jeruzalem. http://ijamuseum.org

  Over de auteur