fbpx
 • Opperrabbijn Jacobs blaast de sjofar | Foto: Jaco Klamer
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De sjofar klinkt: word wakker!

  27 september 2019

  Ruim honderd belangstellenden verzamelen zich in het Israëlcentrum voor de opening van de tentoonstelling ‘De oorlog vergeet ik nooit meer’. Een tentoonstelling met twintig verhalen van Holocaust-overlevenden in Oekraïne. De verhalen zijn naverteld door Nederlandse kinderen. Nieuwsgierig lopen sommige bezoekers al naar boven, zien daar een toegangspoort die hen uitnodigt om binnen te treden in de tentoonstelling. De meesten wachten nog eventjes, want de opening moet nog komen.

  Eén verdieping lager vinden zachte pianoklanken hun weg naar buiten. Chaya, twaalf jaar oud, tuurt ingespannen naar haar bladmuziek en speelt Joodse muziek en andere bekende klassieke werken. Steeds meer belangstellenden verzamelen zich in de Jeruzalemzaal van het Israëlcentrum. Chopin drijft langs, met de ontroerende nocturne die velen kennen van de beroemde filmklassieker ‘the pianist’. We gaan beginnen.

  Naor Gilon is sinds kort de vertegenwoordiger van de staat Israël in Nederland. Hij spreekt kort het publiek toe: “Israël wordt vaak beschouwd als de Goliath van het oosten. Maar de realiteit is dat het een klein land is dat omringd is door machtige vijanden. Israël is het veilige thuisland voor Joden wereldwijd”.

  Bekijk hier een foto-impressie van de opening:
  (tekst gaat verder onder de foto’s)

  Koen Carlier, coördinator van Christenen voor Israël in Oekraine, bevestigt dat. In de afgelopen jaren hielp hij met zijn medewerkers vele tienduizenden Joden om de stap te maken om uit Oekraïne te vertrekken naar Israël. Oekraïne heeft een bloedige geschiedenis van Jodenhaat en nog steeds steekt antisemitisme er regelmatig de kop op. Zo werden onlangs nog diverse Joodse massagraven in Oekraïne beklad met graffiti: hakenkruizen. De nachtmerrie van 75 jaar geleden is weer levend, anno 2019.

  De groep belangstellenden gaat de trap op. Opperrabbijn Jacobs loopt voorop, sjofar in de hand. Rabbijn Mendel Cohen uit oost-Oekraïne loopt achter hem aan. Het is bijna Rosh Hashana, Joods nieuwjaar. In de maand voorafgaand aan Rosh Hashana wordt elke dag de sjofar geblazen. Nu ook, bij de opening van de tentoonstelling. Want, zo zegt rabbijn Jacobs: “We mogen niet achterover leunen. Word wakker!”.

  Bekijk hier hoe rabbijn Jacobs de sjofar blaast:
  (tekst gaat verder onder de video)

  Nu is het tijd om de tentoonstelling te bekijken en te beluisteren. Met de eigen telefoon of een mp3-speler en koptelefoon wandelen mensen rustig door de verhalen heen. Een tentoonstelling die niet eindigt in de ellende van de Shoah, maar juist ook de hoop en de glorieuze toekomst toont. Een verhaal van wanhoop tot hoop.

  De oorlog vergeet ik nooit meer – de tentoonstelling is nog geopend tot en met 31 december 2019. Gratis toegang. Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk. Dagelijks van 10 tot 16 uur (zon- en feestdagen gesloten). Kijk hier voor meer informatie.

  Thema