fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een bijzondere ontmoeting op een bijzonder bruiloftsfeest

  Julia - 24 september 2019
  Het is vrijdagmiddag en ik kleed mij aan voor het bruiloftsfeest. Vandaag trouwen twee goede vrienden van mijn vriend en ook ik ben uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het wordt een minder religieuze bruiloft dan ik gewend ben van de bruiloften die ik tot nu toe heb bezocht in Israël. Het feest wordt gevierd in de achtertuin van een groot huis in een moshav in het zuiden van Israël. Als we aankomen, is het al druk met gasten. Het ziet er gezellig uit en er heerst een goede sfeer. Er staan diverse kraampjes met eten en je kunt zelf je diner samenstellen. We laten het ons goed smaken en terwijl we eten zie ik opeens een bekend gezicht. Het is Doron Almog, de oprichter van Aleh Negev. Even twijfel ik nog, maar dan zie ik het bekende Aleh-armbandje om zijn pols. Het lijkt mij leuk om even met hem te praten, dus ik stel mijzelf aan hem voor en bedank hem voor zijn goede werk.

  Doron Almog is een gepensioneerd generaal. Tijdens zijn militaire dienst viel majoor-generaal Almog op als een dappere strijder die vele veldslagen leidde in de verdediging van de staat Israël. Hij had onder andere een aandeel in operatie Entebbe in 1976: een antiterroristische reddingsoperatie waarbij het Israëlische leger 105 gijzelaars redde uit een vliegtuig dat door Duitse en Palestijnse terroristen werd gekaapt in Athene. Het toestel was onderweg van Tel Aviv naar Parijs. De reddingsactie vond plaats op Entebbe International Airport, Oeganda.

  In 1984 werd de zoon van Almog geboren, Eran. Eran kreeg al snel de diagnose van ernstig autisme en andere ontwikkelingsachterstanden. Samen met zijn vrienden van de Aleh-organisatie richtte Doron in de Negev een revalidatiedorp op, Aleh-Negev-Nahalat Eran. Het dorp werd vernoemd naar zijn zoon Eran die ook een van de eerste bewoners was. Helaas was dit maar van korte duur, want Eran overleed in 2007. Ondanks dit grote verlies heeft Doron Almog zich toegewijd aan de verdere ontwikkeling van het dorp om op deze manier te zorgen voor een kwaliteitsvol leven voor de meest kwetsbare bevolkingsgroep van Israël. Doron is daarnaast ook actief betrokken bij het ontwikkelen van programma’s die de Israëlische burgers betrekken bij deze groep. Want hoe meer we deze groep versterken, hoe beter, sterker en zorgzamer onze maatschappij zal zijn, aldus Doron.

  Na de ceremonie wordt al dansend het leven van het pasgetrouwde stel gevierd.

  Na deze onverwachte maar bijzondere ontmoeting is het tijd om mijn gedachten te verzetten, want de huwelijksceremonie begint. Iedereen verzamelt zich rondom de choepa waar het huwelijk zal worden ingezegend. De choepa is het huwelijksbaldakijn dat het delen van één ruimte symboliseert. Het huis dat zal worden gebouwd, het huis van het bruidspaar. Onder luid gejoel, geklap en muziek wordt het bruidspaar, begeleid door de ouders, naar voren gebracht. De zon gaat bijna onder en het uitzicht is adembenemend. Een prachtige dag en een prachtige plek voor dit koppel om te trouwen.

  Seculiere Joden vinden het vaak wel belangrijk om de traditionele aspecten van een Joodse bruiloft te behouden. Dit gaat er dan wel veel minder ‘streng’ aan toe dan bij religieuze bruiloften. Zo werd bij dit bruidspaar de ceremonie niet geleid door een rabbijn, maar was het koppel al voor de ceremonie getrouwd voor het rabbinaat. De ceremonie werd geleid door een goede vriend van het bruidspaar. Ondanks dat werden wel alle zegeningen en gewoontes uitgevoerd die horen bij een Joodse bruiloft. Zo werd er aan het einde van de ceremonie ook een glas op de grond gelegd en kapot getrapt door de bruidegom. Dit verwijst naar de vernietiging van de tweede tempel in Jeruzalem. Het gebroken glas kan niet meer worden gelijmd en het huwelijk kan dus niet meer worden ontbonden.

  Na de ceremonie wordt al dansend het leven van het pasgetrouwde stel gevierd. De hele avond wordt er gedanst en is het feest. Voor mij een hele belevenis om een niet-religieuze maar toch traditionele bruiloft bij te wonen. Eentje om niet te vergeten!

  Thema

  Over de auteur