fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een land van uitersten

  Joanne Nihom - 6 september 2019

  Afgelopen weekend was ik in Nederland. Via de Whatsapp en de mail kreeg ik berichten over een bijna escalerende situatie aan de grens met Libanon. In de Nederlandse pers, behalve bij Christenen voor Israël, was er vrijwel niets over te lezen. 

  Na het weekend, terug in Israël, was het echter het onderwerp van gesprek. Zelfs mensen die het nieuws niet meer volgen, omdat ze ‘er zo genoeg van hebben’, hadden het weekend aan de televisie gekluisterd gezeten. De confrontatie die iedereen verwachtte, bleef gelukkig uit.

  Het blijft vreemd te ervaren hoe selectief een groot deel van de Nederlandse pers is in haar berichtgeving. Israël is bij vlagen breaking news in de wereld, vrijwel altijd als het hartstikke mis is. Fascinerend, terwijl er zo ongelofelijk veel over te schrijven valt. Mooie en goede berichten.

  Verbaasd

  In het vliegtuig terug ontmoette ik een jong echtpaar dat voor het eerst naar Israël ging. Ze hadden zelf een reis in elkaar gezet en gekozen voor een bezoek aan Tel Aviv, Jeruzalem en het zuiden.

  Een land waar geen dag hetzelfde is en iedere seconde een uitdaging.

  Ze vertelden dat een aantal vrienden verbaasd reageerden toen ze hoorden dat hun keuze voor een vakantieplek dit jaar op Israël gevallen was. Het had hen er niet van weerhouden te boeken.  ‘Iedereen denkt dat het hier te gevaarlijk is, onze ervaring leert inmiddels dat je het nieuws niet altijd moet geloven en we zijn benieuwd om Israël te ontdekken.’

  Andere sferen

  Terug in mijn dorp geniet ik van het wisselende jaargetij. De zomer is nog niet weg, haar warmte is nog steeds aanwezig, maar je voelt dat er iets aan het veranderen is in de lucht. Zelfs de vogels maken andere geluiden en ook de bomen komen in andere sferen.

  Vanmorgen tijdens de dagelijkse wandeling maakte ik wat foto’s. In een land dat op wereldniveau meedraait op het gebied van hightech, uitvindingen en de laatste snufjes is er ook plaats voor pure landbouw.

  Een land van uitersten, extremen, diepte- en hoogtepunten, waar geen dag hetzelfde is en iedere seconde een uitdaging.

  Thema

  Over de auteur