fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het sieradenwinkeltje

  Julia - 12 september 2019

  Samen met mijn moeder en zusje slenter ik door de oude stad van Jeruzalem. De smalle straatjes leiden ons naar een punt vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de Kotel.

  Na een tijdje lopen we door en komen op een pleintje waar een sieradenwinkel onze aandacht trekt. We besluiten een kijkje te nemen. In de winkel is de religieus Joodse eigenaresse bezig met het maken van sieraden. Ze kijkt even op als wij binnenkomen maar richt zich daarna gelijk weer op haar werk. Als ze ons Nederlands hoort praten, kijkt ze weer op en zegt een paar Nederlandse woorden. Ik ben benieuwd waar ze deze geleerd heeft en ga even bij haar staan. Als ik haar ernaar vraag, begint ze te vertellen. Ze kijkt niet op van haar werk.

  ‘Ik heb veel Nederlandse vrienden. Ze zijn bijna allemaal christen. Het zijn mensen die van Israël houden en hier vaak op bezoek komen. Op het pleintje in de buurt van mijn winkel komt iedere dag een groep christenen wat drinken nadat zij op de muren van Jeruzalem hebben geproclameerd. Degene die deze groepen vroeger begeleidde was Bart Repko. Hij was vol liefde voor Israël. Ik kende Bart Repko goed. Hij kwam altijd even gedag zeggen en hij kwam ook geregeld bij mij thuis op bezoek.

  Wat was dat een goede man. Hij had echt een hart voor Israël en dat straalde er vanaf. Als hij bij mij thuis op bezoek was, vroeg hij altijd naar het Joodse geloof. Hij was erg geïnteresseerd en luisterde naar mij. Nooit heeft hij mij geprobeerd te bekeren tot het christendom. Veel Joden zijn hier namelijk bang voor. Bang voor de christenen die het evangelie verkondigen. Ik ben er niet bang voor dat iemand mij wil bekeren. Ik heb mijn eigen geloof. Ik ben van mening dat wij dankbaar moeten zijn voor de christenen die ons Joden bijstaan, voor ons bidden en van ons houden.’

  Hij had echt een hart voor Israël en dat straalde er vanaf.

  Dit gesprek sprak mij aan. Een Joodse vrouw vertelt over hoe zij denkt over de vele christenen die Israël bezoeken. Bart Repko was haar voorbeeld van een christen die op de bres staat voor haar land. Ze was heel dankbaar dat zij hem had mogen kennen en was blij dat zijn werk wordt voortgezet. Toen ik aan haar vroeg of ze sterk in haar geloof staat, keek ze mij plotseling aan en zei:

  ‘Je gelooft of je gelooft niet. Er is niet zoiets als meer of minder gelovig. Dit geldt alleen voor tradities.’

  Deze uitspraak neem ik zeker mee.

  Thema

  Over de auteur