fbpx
 • Voorzitter van het Joods Agentschap Isaac Herzog met een aantal immigrantenkinderen. - Beeld: YouTube screenshot
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Jonge immigranten uit vijandelijke staten bereiden zich voor op eerste schooldag in Israël

  2 september 2019

  Meer dan 30 kinderen, van wie de familie in het geheim alija heeft gemaakt uit vijandig gezinde landen, maken deel uit van de 2.000 kinderen uit 37 landen die aan een nieuw hoofdstuk gaan beginnen in hun schooltraject. ‘Voel je veilig hier, in je land,’ zegt voorzitter van het Joods Agentschap Isaac Herzog.

  Meer dan 2.000 kinderen en tieners uit 37 landen die afgelopen zomer alija hebben gemaakt met behulp van het Joods Agentschap voor Israël zullen het Israëlische schoolsysteem ingaan op 1 september, met de start van het nieuwe schooljaar.

  Onder hen zijn 31 Joodse kinderen die met hun families naar Israël zijn gekomen uit landen met vijandelijke relaties met Israël, door geheime acties van het Joods Agentschap.

  Aantallen immigranten

  Volgens het Joods Agentschap zijn van de jonge nieuwe immigranten die hun eerste schooljaar in Israël beginnen, 1.450 kinderen en tieners tussen de 6 en 17 jaar oud. Zij zullen basisonderwijs en middelbaar onderwijs gaan volgen. Meer dan 550 kinderen zijn drie jaar en ouder, die naar peuter- en kleuterscholen zullen gaan verspreid over het hele land.

  De landen met de hoogste aantallen nieuwe immigrantenkinderen zijn Rusland (rond de 880), de Verenigde Staten (rond de 400), Frankrijk (rond de 270) en Oekraïne (rond de 150). De nieuwe leerlingen komen ook uit minder voor de hand liggende landen, zoals Armenië, China, Thailand, Cyprus, India en Panama – alsook de landen die vertrouwelijk moeten blijven.

  ‘Ik hou van Israël en mensen hebben hier alles wat ze nodig hebben’

  Advies van de voorzitter

  Met het naderen van het nieuwe schooljaar ontmoette voorzitter van het Joods Agentschap, Isaac Herzog, een aantal kinderen en families in Jeruzalem die naar Israël zijn gekomen door geheime acties van het Joods Agentschap.

  Herzog voorzag hen van schoolspullen en advies voor het maken van nieuwe vrienden en voor het behalen van succes in hun studies.

  ‘Jullie zijn in de laatste maanden allemaal uit landen gekomen die erg complex zijn, en we zijn heel blij dat jullie in Israël zijn,’ zei Herzog. ‘We wensen jullie allemaal een heel succesvol schooljaar. Voel je veilig hier, in je land, in het heilige land, in de staat Israël. Jullie zetten een nalatenschap van generaties voort en we zijn erg trots op jullie.’

  Goed om hier te zijn

  Een veertienjarig meisje dat alija heeft gemaakt uit Venezuela – waar in het afgelopen jaar politieke onrust is ontstaan die de Joodse gemeenschap daar bedreigt – sprak over haar aankomst in Israël: ‘De situatie is nu niet goed in Venezuela, maar het is een prachtig land. Ik hou van Israël en mensen hebben hier alles wat ze nodig hebben,’ zei ze.

  De tiener start met school in Ashdod en zei dat naar een nieuwe school gaan moeilijk is, ‘maar het voelt goed om het in Israël te doen. Ik heb veel vrienden in het Beit Canada opvangcentrum. Ik heb vrienden uit Venezuela, Brazilië en heel veel landen. Het is goed om hier te zijn.’

  Bron: Ynet News

  Thema