fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kinderen leren kinderen

  Joanne Nihom - 9 september 2019

  Van schrijven over Givat Haviva word ik altijd blij. In de ingewikkelde Joods-Arabische maatschappij die Israël is, blijft het belangrijk continu met elkaar in gesprek te zijn. En misschien nog belangrijker: over Joods-Arabische samenwerkingen te schrijven.

  Givat Haviva bevindt zich in het noorden van Israël en is een Joods-Arabisch instituut dat zich al sinds 1949 inzet voor een vreedzame samenleving tussen Joden en Arabieren. Het Vredescentrum, een onderdeel van het instituut, richt zich vooral op shared societies, waarin verschillende Arabische en Joodse dorpen samenwerken op allerlei niveaus: bestuurlijk, educatief en sociaal.

  Twee mooie projecten:

  Internationale school

  De leerlingen van de Givat Haviva International School (GHIS), tussen de 16 en 18 jaar, komen gedeeltelijk uit Israël en voor een gedeelte uit het buitenland. Ze zijn zowel van Joodse als Arabische afkomst. Naast de opleiding voor een internationaal erkend baccalaureaat, is het doel om deze jonge mensen te trainen in het oplossen van conflicten en het ontwikkelen van leiderschap. Een van de belangrijkste tools hiervoor is een dialoog tussen de Israëlische en Arabische leerlingen, want samen zijn zij de toekomst in het Midden-Oosten.

  Kinderen leren kinderen

  Joodse en Arabische kinderen die samen leren en werken in het programma: ‘Children Teaching Children’ (Kinderen leren kinderen). Een groep bracht onlangs een bezoek aan de vervuilde Misqa-kreek in het noorden van Israël. De dag werd georganiseerd door de Shared Society-partners van de Joodse stad Megiddo en de Arabische stad Musheirfe. Samen maakten de kinderen de watergeul schoon. In veel landen zou dit niet echt bijzonder nieuws zijn. Maar in Israël is dat het wel. Want je kan niet vroeg genoeg leren dat je veel meer bereikt met elkaar dan zonder elkaar, ook al heb je een verschillende achtergrond en ben je het niet met elkaar eens.

  Moge de schone Misqa-kreek symbool staan voor een toekomst met een toekomst, want dat is waar we allemaal naar snakken.

  Voor informatie over Givat Haviva, mail naar ybours@gmail.com.

  Thema

  Over de auteur