fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Cursus liefde, aandacht en begrip

  Joanne Nihom - 27 september 2019

  De cursussen voor vrouwen van alle gezindten van Gilah Evers-Lissauer gaan over liefde, aandacht en begrip voor elkaar en voor jezelf met als leidraad: G’d is altijd in je leven, bij goede en slechte momenten, ook al begrijp je niet altijd waarom iets is zoals het is.

  Gilah Evers, de vrouw van Shimon Evers, rabbijn in Amersfoort en omgeving, is geboren en getogen in Amsterdam en komt uit een Joods orthodox gezin.

  ‘Jaren geleden was ik uitgenodigd om tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door Christenen voor Israel, te spreken over opvoeding. Ik kreeg veel positieve reacties. Het was het begin van mijn cursussen die gaan over het leven. Mensen vinden het fijn om dit onderwerp te bekijken vanuit het Joodse standpunt. Dat is vaak veel vrolijker dan wat zij in hun omgeving gewend zijn. Mijn kennis haal ik uit mijn leven. Uit de jaren dat ik mijn kinderen opvoedde, uit het lezen van Joodse boeken en door naar lezingen te gaan die met psychologie te maken hebben. En ook door mijn leven als een Lubavitsche vrouw, waardoor je steeds weer leert hoe je je kan verbinden met G’d.

  “Het gaat in ons leven om emoena, het geloof in G’d hebben dat het leven geen straf is, maar een les om verder te komen.”

  Gilah Evers

  Als het ons niet goed gaat, zijn we geneigd om dat slecht te noemen, we voelen ons dan vervelend en naar. Ik ga er vanuit dat G’d alleen maar goed is. Dat betekent dat G’d ook alleen maar goede dingen kan doen. Niet alles in ons leven begrijpen we. Het is ons menselijk perspectief dat het dan in goed en slecht verdeelt. Het gaat in ons leven om emoena, het geloof in G’d hebben dat het leven geen straf is, maar een les om verder te komen. Dat wat jij doet de moeite waard is, dat G’d jou deze dag heeft gegeven omdat je er toe doet.

  Zo denken geeft energie, moed en vreugde en zorgt ervoor dat je opgewekt in het leven staat. Maar hoe pas je dat toe in je leven? Op de goede en minder goede momenten. Daar gaan mijn cursussen over. ‘Schakel Lab’ heet mijn nieuwste cursus. Schakel gaat over hoe wij als mens een schakel zijn in verschillende omstandigheden. In de geschiedenis, onze kennis, hoe we ons met anderen verbinden, het omschakelen van de ene situatie na de andere. Lab komt van de eerste letters van de woorden Liefde, Aandacht en Begrip.

  Mijn oma had een ketting met schakels. Die ketting is er niet meer en die heb ik na laten maken. De nieuwe ketting is de schakel tussen haar en mij, en ook tussen mij en de volgende generaties in onze familie die de ketting op een dag erven.’

  Zoals een van de Christelijke cursisten het verwoordde: ‘… Van mevrouw Evers heb ik geleerd om vooral te begrijpen dat G’d geen kritische rechter is die bijhoudt wat je wel en niet goed doet (zoals in sommige kerken wordt gedacht). G’d is een bron van liefde en leven waarbij je mag groeien zonder angst.’

  Een andere cursist: ‘… een belangrijk verschil is dat Gilah put uit de Joodse traditie en leefwijze. Dat maakt haar cursussen uniek …’

  De nieuwe cursus Schakel Lab

  In november organiseert Gilah Evers weer vier avonden in Amersfoort met de cursus Schakel Lab. De lessen vinden plaats op maandagavond 4, 11, 18 en 25 november.

  Les 1: bloementuin, pluk je eigen boeket.
  Les 2: Leiden of lijden, keuzes in het leven.
  Les 3: Licht en donker of donker en licht, een kleine kaars verdrijft duisternis.
  Les 4: Jij bent een schakel, wat neem je mee?

  Meer info via Gilah Evers: 06-47230897 (via WhatsApp)

  Over de auteur