fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Rosh Hashanna: een nieuw begin

  Joanne Nihom - 30 september 2019

  Voor werk was ik weer even in het prachtig herfstachtig gekleurde Nederland.

  Waar ik ook kwam, de verkiezingen in Israël waren het hoofdonderwerp. Ik ben niet van de politiek, maar toch werd mijn mening steeds weer verwacht. Ik vind het een ingewikkelde uitslag, waarbij ik hoop dat er uiteindelijk een nationaal kabinet wordt gevormd. Naïef wellicht, maar volgens mij dé oplossing om tot zaken te komen, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

  Tijdens een wandeling door de Gooise bossen met de tienjarige zoon van een goede vriendin kwamen hij en ik tot een diep gesprek.

  Op de grond was het bezaaid met eikeltjes. ‘Weet je’, zei hij, terwijl hij me diep en doordringend aankeek, ‘Misschien worden hele slechte mensen en nare gebeurtenissen als ze dood gaan wel een eikel, zodat wij ze weg kunnen schoppen.’ Hij voegde gelijk de daad bij het woord. Zo werden onder andere Osama bin Laden, Mussolini en ook Hitler keihard weggeschopt. Voorgoed leek het. Ik vond dat een prettige gedachte.

  Mijn lieve vriendje keek er opgelucht bij.

  Gisteravond is het Joodse Nieuwsjaar, Rosh Hashanna, begonnen. Een nieuw begin. Alle eikeltjes uit ons leven schoppen we weg. Traditioneel beginnen we de maaltijd met stukjes appel die we in de honing dopen: opdat het een zoet en mooi jaar mag worden.

  Een jaar van nieuwe inzichten en eindelijk vrede. Voor de generaties van vandaag en morgen. Voor onze kinderen en kleinkinderen.

  Sjana Tova, nog vele jaren.

  Thema

  Over de auteur