fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tel Aviv: witte stad, hondenstad of veganistische stad?

  Julia - 2 september 2019

  De afgelopen maanden heb ik de stad Tel Aviv mogen ontdekken. In mijn vrije tijd ben ik veel te vinden in deze stad en hierdoor heb ik een andere kant van Israël leren kennen.

  Als woonstad heeft Jeruzalem een bijzonder plekje in mijn hart. Er heerst een bijzondere atmosfeer in deze stad waar drie religies samenkomen. Maar ook Tel Aviv is een stad die veel te bieden heeft en is dan ook zeer in trek bij toeristen. Tel Aviv staat bekend om de historie, de architectuur, de vele eet- en uitgaansgelegenheden, de kilometers lange zandstranden en de mooie boulevard. Onlangs hoorde ik verschillende namen voor de stad Tel Aviv: ‘de witte stad’, ‘de hondenstad’ en de ‘veganistische stad’. Ik zocht uit waarom deze namen zo veelvuldig worden gebruikt.

  Witte Stad

  Ik vind het heerlijk om de binnenstad van Tel Aviv al wandelend te verkennen. Kleine cafeetjes, boetiekjes, markten, etc. Vanaf de kust tot midden in Tel Aviv zie je veel witte gebouwen. Deze zijn gebouwd volgens de unieke stijl van de Bauhaus-architectuur. De Witte Stad werd gebouwd tussen 1930 en 1950 door Duits-Joodse architecten uit Europa. Zij wilden een nieuwe tuinstad bouwen. Vanwege de witte gebouwen kreeg Tel Aviv de bijnaam ‘Witte Stad’. Nergens ter wereld staan zo veel Bauhaus-gebouwen bij elkaar als in de Witte Stad in Tel Aviv. De meer dan 4.000 witte Bauhaus-gebouwen staan sinds 6 juni 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

  Sommige restaurants hebben zelfs een speciaal hondenmenu.

  Hondenstad

  Het klinkt een beetje vreemd, ‘hondenstad’, maar Tel Aviv is een van de meest hondvriendelijke steden van de wereld. Als je Tel Aviv bezoekt, heb je al snel door waarom. Onwijs veel inwoners van Tel Aviv hebben een hond en de stad is daar helemaal op ingesteld. Er zijn speciale hondenstranden en hondenspeelparken. Daarnaast duiken er nu overal in de stad hondenwasstations op waar je je hond kunt komen wassen en opfrissen voor weinig geld. Ook zijn de meeste restaurants in Tel Aviv hondvriendelijk. Er staat altijd een bakje water klaar voor de honden en de honden worden goed behandeld. Sommige restaurants hebben zelfs een speciaal hondenmenu.

  Veganistische stad

  Tel Aviv wordt ook wel de ‘vegan capital of the world’ (veganistische hoofdstad van de wereld) genoemd. Het aantal veganisten is in Israël de afgelopen jaren enorm toegenomen en Tel Aviv promoot zichzelf als centrum van alle veganistische activiteiten. Het is voor veganisten dan ook niet lastig om een goede eetgelegenheid te vinden en daar ook nog eens te kunnen proeven van het beste eten van Tel Aviv. De twee bekendste Israëlische gerechten, humus en falafel, zijn al volledig veganistisch. Israël is een land dat snel verandert en het weet zich daaraan goed aan te passen. Zo ook aan de veganistische leefstijl van mensen. Tel Aviv past zich zelfs zo goed aan dat nu ook de niet-veganisten genieten van de culinaire veganistische keuken. Ik sluit mij hier volledig bij aan.

  Thema

  Over de auteur