fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De olijfoogst: verleden, heden en toekomst

  Joanne Nihom - 21 oktober 2019

  Het is weer zo ver! De jaarlijkse olijfpluk. Tieners en kinderen uit ons dorp plukken de olijven, samen met hun ouders, broers, zussen en vrienden.

  Van de geplukte olijven wordt olie gemaakt die wordt verkocht. Van de opbrengst maken de kinderen, net zoals hun leeftijdgenoten in de rest van Israël, een studiereis naar Polen en bezoeken voormalige concentratiekampen.

  Tijdens het bezoek aan Polen leren de kinderen wat er ‘ooit’ is gebeurd in de jaren 1940-45. Een stuk geschiedenis dat ze kennen uit verhalen wordt zichtbaar gemaakt. Een steeds terugkerende discussie is of je kinderen niet te veel belast met zo’n reis. Er is al de Jom Hashoa, de dag waarop al diegenen worden herdacht die werden vermoord tijdens die verschrikkelijke jaren. Een dag waaraan ook op de scholen veel aandacht wordt geschonken.

  De meningen zijn verdeeld. Laat een kind kind zijn en blijven. ‘Later’ komt er nog genoeg ellende waar ze zich mee bezig kunnen houden. Maar ook … om te begrijpen wat voor bijzonder en belangrijk land Israël is, is het noodzakelijk om achterom te kijken, ook al is dat maar voor heel even. Om de reden van de stichting van de staat te begrijpen. Om met eigen ogen te zien waar mensen toe in staat zijn. Om trots te zijn op wat is, om te begrijpen dat Israël een must is, een absolute must omdat het de bescherming geeft die er toen niet was.

  Ondertussen is het een drukte van jewelste in ons dorp… een impressie. Verleden, heden en toekomst op een mooie en bijzondere manier samengebracht.

  Thema

  Over de auteur