fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een nieuwe dag

  Joanne Nihom - 17 oktober 2019

  Sjabbat. Mijn dagelijkse ochtendwandeling.

  Het schemert nog. Hier en daar schiet een nieuwsgierige jakhals langs. Voor me zie ik donkere schimmen. Ook de roofvogels zijn vroeg. Langzaam ontwaakt de natuur. Rustiger dan op de andere dagen van de week. Lijkt het.

  Dan is er roering. Mannenstemmen. Het is de groep uit het Arabische buurdorp. Zo’n tien trouwe lopers. Iedere morgen komen we elkaar ergens tegen in de velden. ‘Sjabbat shalom’ klinkt het over en weer.

  Het is hun sjabbat en ook de mijne.

  Ik loop verder en word ingehaald door een groepje fietsers uit mijn dorp. ‘Sjabbat shalom’ klinkt het weer.

  Wat later zie ik een jogger mijn kant opkomen. Niet ver achter hem loopt een vrouw met haar hoofd bedekt zoals religieuze moslimvrouwen dat gewoon zijn. Ze draagt een Hijab, een lange zwarte jurk. We begroeten elkaar met een lach en een ‘shabbat shalom’. Als zij voorbij mij is, begint ze ook te joggen en voegt zich bij de man.

  Inmiddels is het licht. De stralen van de zon vermengen zich met de vele kleuren van bomen, struiken en aarde. Een spannend schouwspel, het verveelt nooit. Een nieuwe dag.

  Thema

  Over de auteur