fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe kijkt een Israëliër naar Nederland?

  Julia - 22 oktober 2019

  Na een heerlijke vakantie in Nederland is het tijd om terug te keren naar Israël. Na een rustige vlucht komen we in de buurt van Tel Aviv en wordt de landing ingezet. Het valt mij op dat we erg hoog komen aanvliegen en ook vliegen we nogal diep het land in.

  Ik zie een andere omgeving van Israël dan ik normaliter zie vanuit het vliegtuig. Vol interesse kijk ik uit het kleine vliegtuigraampje. Ik zie Modi’in en ook zie ik de muur van de westelijke Jordaanoever. We maken een bocht naar links en vliegen aan op luchthaven Ben Gurion. Nog steeds vliegen we erg hoog maar we dalen opeens erg snel. Naast mij worden mensen niet helemaal lekker van het snelle dalen. Iedereen valt stil, gaat dit wel goed komen?

  We zijn nu wel heel dichtbij het vliegveld maar nog steeds vliegen we veel te hoog om te landen. Boven de landingsbaan maken we ons allemaal op voor een harde landing als we plotseling niet meer naar beneden gaan maar met volle snelheid weer opstijgen. Een doorstart. Gelukkig, de piloot gaat het opnieuw proberen!

  Na een halfuurtje zweten van spanning maken we een rustige landing. Een aparte terugkomst in Israël! Nog een beetje van slag stap ik het Israëlische leven weer in. Ondanks het feit dat ik maar korte tijd ben weggeweest, vallen mij de verschillen tussen Nederland en Israël opeens erg op. De warmte, het verkeer, de drukte, het lawaai en vooral het ongeorganiseerde. Valt alleen mij als Nederlander dit op? Hoe ziet een Israëliër Nederland en het verschil tussen Nederland en Israël? Ik vraag het aan mijn vriend die samen met mij op vakantie is geweest naar Nederland.

  Iedereen valt stil, gaat dit wel goed komen?

  ‘Nederland is een land dat rust uitstraalt. Ik ben er zelf helemaal van tot rust gekomen. Het is een georganiseerd land. Alles is recht en alles is netjes. Het gras is netjes gemaaid, de bloemenperkjes zien er perfect uit, alles klopt. De supermarkten zijn ook zo georganiseerd. In Israël sta je soms een uur in de rij voor de kassa terwijl in Nederland bij een korte rij al een nieuwe kassa wordt geopend. Daarnaast zijn de huizen, restaurantjes etc. allemaal erg gezellig. Jullie gebruiken geel licht in huis om het gezellig te maken. In Israël is licht niet bedoeld om het gezellig te maken maar om te kunnen zien dus gebruiken we TL-verlichting. Gezellig is een woord dat ik in Nederland heb geleerd! Als ik Nederland met één woord moet beschrijven dan is dat ‘gezellig’ en als ik Israël met één woord moet omschrijven dan is dat ‘balakan’ oftewel een grote chaos. Maar ik vind het wel een heerlijke chaos. Het is onze chaos waarmee wij weten om te gaan! Nederland is voor mij een land om tot rust te komen en Israël is het land om mijn leven te leven!’

  Thema

  Over de auteur