fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuw jaar, nieuwe kansen

  Julia - 3 oktober 2019
  De hoofdverpleegkundige overhandigt mij een brief en een schaaltje met zelfgemaakte cakejes. De brief bevat een persoonlijke boodschap met veel zegeningen voor het nieuwe jaar, oftewel Rosj Hasjana. Dit is een jaarlijks terugkerende traditie. De hoofdverpleegkundige schrijft voor het hele verpleegteam een briefje met een persoonlijke boodschap. Een nieuw jaar betekent een nieuwe start en daarmee ook nieuwe kansen.

  Het Joodse nieuwjaar valt op de eerste en tweede dag van de zevende maand van de Joodse kalender (Tisjri). Omdat de Joodse kalender is gebaseerd op de maancyclus begint het nieuwe jaar ieder jaar op een andere datum. Tijdens Rosj Hasjana wordt de schepping van de wereld herdacht. De dag van Rosj Hasjana wordt ook wel de dag van het bazuingeschal genoemd, Jom Teruah. De sjofar is dus zeker te horen tijdens deze dag. Rosj Hasjana is een dag van vreugde en een dag van oproep tot inkeer. Vanaf deze dag begint de periode van inkeer tot aan Grote Verzoendag, de meest heilige dag op de kalender van God. Men onderzoekt zichzelf, denkt na over het gedrag van het afgelopen jaar, belijdt schuld aan elkaar, vraagt vergeving en er wordt positief over elkaar gesproken.

  Er wordt teruggekeken op een veelbewogen jaar.

  De week voor Rosj Hasjana is een week waarin mensen zich voorbereiden op het nieuwe jaar. Een week waarin de mensen elkaar kaartjes met goede wensen geven, een week waarin er onwijs veel eten wordt ingeslagen en een week waarin er wordt nagedacht over het afgelopen jaar. Ook mijn gedachten gaan terug naar het afgelopen jaar. Wat is dit jaar snel voorbijgegaan en wat is er veel veranderd! Enthousiast schrijf ook ik mijn persoonlijke boodschappen voor het komende jaar en deel deze uit.
  Bijna dagelijks zit ik in de bus van Tel Aviv naar Jeruzalem en het valt mij op dat het deze week opvallend druk is. In de bus is het altijd makkelijker om een gesprek te starten dan op straat en ik vraag aan de vrouw die naast mij zit of ze met een reden op weg is naar Jeruzalem. Ze vertelt dat ze gaat bidden bij de Kotel. Een nieuw jaar betekent voor haar ook een schone start met G-d. We bidden en vragen vergeving voor onze zonden, zegt ze. Het is belangrijk om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen. Zo kun je de nieuwe uitdagingen en kansen ten volle benutten. Je hebt ruimte nodig om het nieuwe aan te kunnen!

  Israël, een land waarin in een jaar veel kan gebeuren en waar regelmatig onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Het was een jaar waarin Israël zich opnieuw moest verdedigen tegen raketaanvallen vanuit verschillende kanten. Een jaar waarin de hitte zorgde voor heftige bosbranden. Een jaar waarin Tel Aviv het Eurovisiesongfestival organiseerde en daarmee Europa liet zien wat Israël te bieden heeft. Een jaar waarin weer veel Joodse mensen vanuit de hele wereld terugkeerden naar hun thuis Israël. Een jaar waarin niet één maar twee keer verkiezingen plaatsvonden. Er wordt teruggekeken op een veelbewogen jaar.

  Een nieuw jaar gaat van start, wees in gebed dicht bij Israël en bid voor de vrede van Jeruzalem.

  Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het wie U liefhebben goed gaan. (Psalm 122:6)

  Thema

  Over de auteur