fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Op reis met Soekot

  Julia - 14 oktober 2019
  Ik ben onderweg naar Nederland om mijn familie te bezoeken. Door mijn bezoek zal ik de start van het Loofhuttenfeest in Israël missen, maar ik ben gelukkig wel weer op tijd terug om het laatste deel van het feest mee te maken. Ik geniet namelijk altijd enorm van de feesten in Israël. In Nederland vier ik ook de feesten met mijn familie, maar in Israël heeft dit toch een andere dimensie. Ik beleef het daar intenser, zeker in Jeruzalem. Vlak voor mijn vertrek zag ik de loofhutjes al weer opgebouwd worden in de stad. De voorbereidingen waren al in volle gang. Opvallend is dat veel Israëliërs de vrije dagen rondom het Loofhuttenfeest juist gebruiken om te reizen buiten Israël. Het vliegtuig naar Nederland zit dan ook vol met Israëlische families!

  Het Loofhuttenfeest herdenkt de 40-jarige omzwerving door de woestijn. Na de uittocht uit Egypte woonden de Israëlieten in hutten. In Leviticus staat beschreven dat er elk jaar in de zevende maand zeven dagen lang feest gevierd moet worden ter ere van de Heer. Het is een feest van blijdschap. Ook is het een oogstfeest waarin er wordt gedankt voor de opbrengst van het land van het afgelopen jaar. Een derde reden voor het feest ligt in de toekomst en ziet uit naar de komst van het aanstaande vrederijk.

  Het was een bijzondere ervaring om op deze manier de uittocht uit Egypte te herdenken.

  Het dak van de loofhut wordt van natuurlijke materialen gemaakt, zoals takken en bladeren. Het dak moet voldoende bescherming geven tegen de zon overdag, maar er moeten wel openingen in zitten zodat je ’s nachts de sterren er doorheen kunt zien. De loofhut wordt versierd met vruchten en slingers en vaak zie je ook afbeeldingen van Jeruzalem in de hut. Voor het Loofhuttenfeest wordt ook een loelav gemaakt (een bundel). Deze wordt gemaakt van een palmtak, twee wilgentakken en drie mirtetakken die worden samengebonden met gevlochten bladeren. Verder wordt een etrog (een citrusvrucht) toegevoegd. Als er met de bundel wordt gezwaaid, dan houdt men de loelav in de rechterhand en de etrog in de linkerhand. Deze vier verschillende soorten staan symbool voor verschillende soorten mensen.

  Tijdens mijn vlucht naar Nederland zit ik naast een Israëlische man. De man is samen met zijn gezin op weg naar Nederland. Hij vertelt mij over zijn plannen. Uiteraard staan Giethoorn en de Efteling op het lijstje van de familie! Ik vraag naar zijn eerdere reizen en hij vertelt over een bijzondere ervaring:
  ‘Elk jaar tijdens het Loofhuttenfeest gaan wij op reis. We gebruiken de vrije dagen om iets van de wereld te zien. Vorig jaar reisden wij echter niet ver van Israël vandaan, maar verbleven wij in tenten in het noorden van de Sinaï woestijn aan de Rode zee. Het was een bijzondere ervaring om op deze manier de uittocht uit Egypte te herdenken. Net als toen sliepen wij in tenten in Egypte, uiteraard nu met veel betere voorzieningen. We ervoeren daar de diepe betekenis van dit bijzondere feest. Veel families en jongeren verblijven tijdens het Loofhuttenfeest in het noordelijke deel van de Sinaï woestijn in zowel tenten als hotels. Het is een populaire vakantiebestemming’.

  Thema

  Over de auteur