fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Uitrusten in de loofhut na hectische weken in Oekraïne?

  Koen Carlier - 12 oktober 2019

  Voor het Joods nieuwjaar (Rosj Hasjana) en Jom Kippoer is het altijd zeer druk bij ons, met honderden emigranten en jonge joodse kinderen van 14 tot 17 jaar die met een studieprogramma (voorgoed) vanuit Oekraïne naar Israël vertrekken. 

  Wat een vreugde en kracht hadden die kinderen toen ze vertrokken! Velen kennen we al jaren. Hun ouders… Tja, dat was wel even een traantje wegpinken, maar velen van hen zullen waarschijnlijk binnen twee jaar volgen. Dit is het doel van het Na’aleh-programma, opgezet door Israël. Het betekent ‘terugkeer voor de ouders’.

  klik op de foto voor een vergroting

  Loofhuttenfeest

  Morgenavond begint het Loofhuttenfeest, dus even geen ritten met emigranten die naar Israël vertrekken. Je zou bijna kunnen denken: even rust… Nou: ja en nee!

  Een grote groep uit Nederland en Duitsland komt van zaterdag 12 (vandaag dus) tot zaterdag 19 oktober naar Oekraïne voor een bemoedigingsreis. Het zijn deelnemers die hier al eerder waren, dus we hebben een nieuw programma samengesteld met tal van nieuwe plaatsen die we bezoeken.

  De groep zal ook de handen uit de mouwen steken, want we pakken 2000 voedselpakketten in en delen die uit tijdens het Loofhuttenfeest. Een bijzonder feest wat wij als niet-Joden mee mogen vieren in de loofhut. Ooit vertelde een rabbijn me dat het eigenlijk een opdracht is om de niet-Joden uit te nodigen in de loofhut, om samen de Almachtige te loven en te genieten van eenvoudig maar lekker eten!

  De profeet Zacharia (14: 16 – 19) spreekt ook al over wat de volken nog te wachten staat wanneer ze het Loofhuttenfeest niet zullen vieren en niet zullen opgaan naar Jeruzalem om te buigen voor de Grote Koning!

  Voedsel voor de armen

  Tijdens dit feest zullen veel armere Joden een mooi voedselpakket krijgen! Driehonderd families in het oosten van Oekraïne hebben alvast hun voedselpakket gekregen.

  In vijf nieuwe steden vlakbij het oorlogsfront hebben we contacten gelegd met de kleine nog daar wonende Joodse gemeenschap. De volgende stap is om hen te voorzien van voedselpakketten.

  Goed nieuws is ook dat ons team is versterkt met twee Sergeys: een Sergey als helper en tolk en de andere Sergey als chauffeur. Hij heeft ook een eigen busje, dus dat is heel handig.

  De kokkinnen van de lokale Baptistenkerk in Vinnitsa zijn alvast blij dat ze kunnen koken voor de ‘buitenlanders’!

  klik op de foto voor een vergroting

  In de komende novembereditie van ‘Israël Aktueel’ leest u meer over onze komende winteractie met voedselpakketten in Oekraïne.

  Groetjes uit een nu nog zonnig Oekraïne!

  Thema

  oekraine

  Over de auteur